iphone camera fotak iconVýrobci telefonů se velmi zaměřují na 2 věci ve výrobě telefonů zvětšování a zužování. Majitelé novějších iPhonů 6 a 6s jsou často zklamáni vystouplou čočkou fotoaparátu.



Problém, kterému Apple a jiní výrobci čelí jsou zákony fyziky, které určují jak úzká může být čočka a senzory fotoaparátu, aby si fotky ponechaly dostatečnou kvalitu. Patent podaný v roce 2013 a udělen Applu letos v lednu, by mohl poskytnout řešení. Místo používaného plochého senzoru popisuje patent “kulatě zakřivený fotosenzor,” který povoluje, aby se vzdálenost mezi prvky objektivu a senzorem snížily kvůli vytvoření menšího modulu.

Patent popisuje problém, který normálně vzniká mezi tenkými kamerami a kvalitou obrázků.

Po příchodu malého multifunkčního odvětví mobilů a tabletů je potřeba vysokého rozlišení menších kamer, začleněných do užších zařízení. Avšak zatím je obecně platné, že čím větší objektiv tím lepší kvalita je i kvalita fotek. 

Vytvořením zahnutého senzoru, aby odpovídala šíření světla z čoček by mohlo přinést mnohem větší přiblížení senzoru a čoček než by bylo normálně možné. Tento patent se velmi podobá technologii astronomických teleskopů. Obrázek vytvořený tímto způsobem by normálně přinesl klasickou formu zobrazení, ale Apple navrhuje další čočky vytvořeny za tímto účelem.

Jako vždy s patenty, nemůžeme říci zda bude nebo nebude patent uveden do provozu. S jistotou můžeme prohlásit, že o zužování objektivů u iPhonu musí mít velký zájem Johny Ive. Protože současná vystouplá čočka není pěkná a ani praktická.

curved-sensor

zdroj: 9to5mac.com