teraglove-screen-cleanerTaké se Vám několikrát stalo, že po celodenním používání iOS nebo Mac OS zařízení na něm byly známky používání typu otisků prstů na displeji a tak podobně? Podíváme se,  jak bychom mohli těmto věcem předejít.



Současně prodává Apple pouze Moshi TeraGlove k čištění vašeho zařízení, balení obsahuje hadřík z mikrovláken a lahvičku se sprejem. Při procházení kolem Apple Retail Storů, můžete obvykle vidět lidi, kteří tyto věci používají. Nejprve si probereme ty nejlepší typy pro čištění jablečných produktů, než se dostaneme k podstatným detailům produkt po produktu.

moshi

Tyto typy lze použít na jakékoliv zařízení. Obecně platí, že bychom měli používat kus látky bez vlny nebo hadřík z mikrovláken, který dostáváme například k brýlím. Když se dostaneme k čištění skleněných ploch na Apple produktech,  postupujeme stejně jako u brýlí. Určitě bychom neměli používat, části oblečení, utěrky, nebo papírové ubrousky. Ve většině případů bychom se měli vyhnout kapalinám a nestříkat sprej přímo na produkt, ale raději na hadřík. Není doporučováno ani užívání aerosolových sprejů, čističů na okna, čpavek, nebo cokoliv s peroxidem vodíku. Před čištěním vašeho zařízení se ujistěte, že je vaše zařízení odpojeno od napájení a je vypnuté. A určitě se vyvarujte čištění otvorů na vaší elektronice.

Jak správně čistit iPhone, kryty na iPhone, iPad, kryty na iPad, Macy, kryty na Mac, Apple Watch a řemínky na Apple Watch?

Před čištěním iPhonu se nejprve ujistěte, že je iPhone úplně vypnutý. Potom vezměte mírně navlhčený hadřík z  mikrovlákna, abyste dostali pryč  nečistoty. Chcete-li se zbavit otisků prstů, přejeďte hadříkem po displeji. Nepotřebujete navlhčený hadřík, jelikož na iOS zařízení se nachází oleofobní vrstva, která má za úkol rychlejší smývání . Pokud nebudete používat dostatečně jemné materiály, je zde velká pravděpodobnost porušení oleofobní vrstvy a potenciální poškrábání skla. K vyčištění Home Button pouze přejeďte mikrovlákenným  hadříkem a uveďte Touch ID opět do provozu. Na rozdíl od ostatních iPhonů je iPhone 5c dobře známý pro špinění slotu na sim kartu. Na odstranění použijeme kapku aloholového roztoku, který nalijeme na hadřík a opatrně slot přeleštíme.údržba

Apple na své telefony vyrábí 3 druhy krytů: silikonový, kožený, a speciální kryty s baterií uvnitř. Každý z nich je jiný a liší se i postupy čištění těchto krytů. Každopádně před čištěním vyndejte iPhone ven. Silikonový kryt a kryt na baterie mají obdobný postup čištění, protože jsou vytvořeny ze stejných materiálů. Vezměte hadřík z mikrovláken na otření venkovní strany. Pokud máte kryt s baterií,  určitě ho nenamáčejte. Místo toho na vnitřek použijte hadřík bez jakékoliv tekutiny nebo spreje.

S koženým krytem je to složitější, už proto, že je vytvořen z přírodní kůže. Často se stává, že kožený kryt mění svoji barvu, kvůli slunečnímu světlu, makeupu, a i kvůli čištění.  Pokud se rozhodnete očistit kožený kryt, použijte horkou vodu,  speciální mýdlo a čistý kus látky. Používáním přípravku na čištění kůže, a kondicionerů můžete trvale změnit barvu kůže.

Pro čištění iPadu se nejprve ujistěte, že je iPad vypnutý. Od doby co iPad dostal také oleofobní vrstvu jako iPhone se doporučuje opět kus jemnější látky. Ideálně mikrovlákno k očištění otiskům prstů.

Apple vyrábí již od počátku prodeje iPadů různé typy krytů a obalů. Ty jsou vyráběny z polyurethanu, silikonu a kůže. K čištění polyurethanového Smart Case (dostupného pro 2. 3. a 4. generaci iPadů), Smart Cover (dostupného pro všechny iPady) a Silicone Case (dostupný pro iPad Mini 4 a iPad Pro), je nejlepší používat jemnější látku na odstranění nečistot. Na vyčištění Smart Cover (dostupného pro 1. 2. 3. generaci iPadu Mini, iPad Air a iPad Air 2) používejte teplou vodu s mýdlem na prádlo. Barva kůže se může měnit vlivem slunečního světla, používáním špatného přípravku a i čištění. Jako benefit má v sobě jablečný Smart Cover mikrovlákennou podšívku.

iPad air

Při čištění Maců, se nejdříve ujistěte, že je váš Mac vypnutý a odpojený od zásuvky. Na čištění vnější strany je nejlepší vlhčený hadřík z mikrovláken. Při čištění displeje používejte pouze vodu. Různé spreje by mohly zatéci za displej a poškodit ho.

K čištění Magic Mouse, Magic Trackpad, Apple Mouse, Magic Keyboard, Wireless Keyboard, a Wired Keyboard se doporučuje odpojit od počítačů a odebrat baterie (pokud mají odjímatelné baterie). Použijte vodou nasprejovaný jemný hadřík na čištění vnější strany těchto produktů. Kuličku, kterou používáme u starších typů myší na skrolování např. internetových stránek, přetahujte hadřík přes kuličku, dokud se nevyčistí. K naprosté dezinfikaci můžete použít např. hadříky, které se používají na dezinfikaci v kuchyni. Když tak činíte, ujistěte se, že hadříky nejsou příliš vlhčeny, mohlo by to zapříčinit sražení vody uvnitř Apple zařízení.

K čištění Apple Watch si vemte lehce vlhčenou látku, tu můžete požít ze stran i z vrchu, jelikož Apple Watch jsou odolné vůči vodě, následně osušte. Pokud vám zatuhne korunka na ovládání, nakapejte za ní pár kapek vody a několikrát otočte, aby se nečistota vyplavila. Apple očekává, že pásky k Apple Watch mohou časem změnit barvu, nebo se jakkoliv jinak zdeformovat, ovšem kdo by je chtěl mít zašpiněné ?  K čištění Sportovních náramků můžeme použít látku navlhčenou vodou a potom usušit suchým hadříkem. Na kožené náramky je nejlepší používat jemnou suchou látku. Pokud by špína nepustila,  použijte mírně vlhčený hadřík, ale jelikož tyto náramky nejsou plně voděodolné, můžete tímto způsobit změnu barvy.

2016-02-18-16-11-45

 zdroj:9to5mac.com