blackberry twitter iconTelefony Blackberry byly dřívě jedničkou v telefonech pro podnikatele, kombinace fyzické klávesnice a ochrany zpráv byly hlavní body, díky kterým se jejich telefony prodávaly. Dnes je vše jinak.



Blackberry stejně jako mnoho jiných společností zavrhlo iPhone po jeho představení v roce 2007 s tvrzením, že dotyková obrazovka nikdy nemůže překonat praktičnost fyzických kláves. Blackberry nakonec změnilo názor méně než o rok později. Po sérii velkých výpadků, služeb a nezdařeném představení slíbeného Blackberry 10 v roce 2011, zpečetilo osud společnosti jako jednoho z hlavních hráčů pro zabezpečené zprávy a dostalo Apple do popředí.

Výkonný ředitel Blackberry John Chen v prosinci efektivně připustil, že společnost měla “zadní vrátka” do jeho údajně zabezpečeného systému zpráv a společnost nyní stanovila, že toto budou letos dělat pouze telefony s operačním systémem android – platformu bez bezpečnostního pověření. Toto krátce poté, co Microsoft Windows Phone vypadala ještě nepodstatně, hlásí společnost, která výnosy snižuje na polovinu rok co rok.

Když BB10 posílilo Blackberry zůstat na trhu déle, vypadá to tedy tak, že by blackberry mohlo vyrábět pouze telefony s androidem dokud nevydají nástupce BB10. Zabezpečená platforma BB10 je právě v testování.

bestiphone_stuff all iphone všechny

Když Blackberry údajně usilovně pracuje na přesvědčení, že jejich Androidem vybavené telefony mohou být výborně zabezpečeny. Je jen málo reálné, že tento pohled dostanou i firemní zákazníci. Android je přeci jen stále spojován s velkými chybami v zabezpečení systému.

Nemluvíme o vadách, které mají malý vliv na počet aplikací, nebo problémy které povolují přístup pouze limitovanému počtu útočníků, ale několik příkladů malwaru, které napadají každou aplikaci a dovolují hackerům získat kompletní ovládání telefonu.

Naproti tomu tento typ zadních vrátek, a promyšlená politika dělání zadních vrátek naznačuje, že blacberry by reálně mohlo vyrobit androidem vybavené telefony s velkým zabezpečením.

Apple má obrovskou výhodu oproti androidím výrobkům tím, že kontrolují jak hardware i software, a ze strany prolomení ochrany systému rozhodují jaké programy jsou a nejsou oprávněny běžet na iPhonech. Úroveň hardwarového a softwarového propojení poskytuje unikátní stupeň ochrany, například bankovní aplikace mohou používat Touch ID, ale nemají přístup k datům otisku prstů.Pouze se zeptá zda chcete nebo nechcete používat zadané Touch ID. To neznamená, že iOS je systém zcela imunní vůči malwaru. Ale podstatné problémy jsou extrémně výjímečné a na tyto příležitosti, že je kalifornská společnost schopna tyto problémy řešit rychleji.

Apple si vytvořil absolutně neochvějný závazek, že za žádných okolností nepovolí do iPhonů zadní vrátka. Tento postoj je zcela správný, protože pokud vytvoříte slabší zabezpečení systému pro dobré účely najdou se lidé, kteří je velmi rychle zneužijí.

iOS 8 představil silné šifrování u iPadů a iPhonů. To znamená, že kdyby byl Apple právně přinucen, aby prolomil zabezpečení konkrétního telefonu. Tak pravděpodobně nebude ani samotný Apple schopný se tam dostat.

To samé se říká o iMessage a Face Time hovorech. Oba dva programy používají tzv. end to end zabezpečení, znamenající jak Tim Cook řekl v rozhovoru pro Charlie Rose v roce 2014 – “Ani my nemáme klíč.”

Apple je od té doby kritizován za tento postup od několika vlád a právních agentur – mezi US Attorney General, FBI, DOJ, CIA a dalších. Apple je obžalovaný ze všeho od usnadňování práce teroristům. Nyní je nejhodnotnější společnost pod obrovským tlakem, “nenecháme se zastrašit” řekl minulý rok Tim Cook.

Pokud podniky nejsou spokojeny s tím, že mají také možnost ještě bezpečnější platformy založené na iOS, poznamenal bývalý nejmenovaný hacker.

S Windows Phony by se BB10 nejspíše více znevýhodnila. Blackberry příjmá možnost zadních vrátek a to je přechod na platformu, která má velmi špatnou pověst o zabezpečení, se jeví iOS jako jediný rozumný výběr pro firmy i zákazníky, kteří nechtějí být sledováni.

apple-rim

zdroj:9to5mac.com