MacBookarna-logo



Kolem baterií se točí obrovská hromada polopravd, omylů a mýtů. Přitom se nejedná o žádnou velkou vědu. Stačí se držet pár základů a baterie Vám může sloužit o mnoho let déle.

 

1)      Pozor na teplo

Jednoduchá rada: Li-ion akumulátory nemají rády „nestandardní“ teploty. Tím je myšleno cokoliv mimo rozsah 20-30 stupňů celsia. Je samozřejmé, že v našem klimatickém pásmu se dostanete nad i pod tento rozsah teplot. Doporučujeme nenechávat MacBook přes léto uzavřený ve vyhřátém autě, kde může teplota vzrůst třeba až na 60 stupňů. To pak baterie opravdu trpí. Některé zdroje uvádí zkrácení životnosti až 3x oproti normálu.

 

2)      Formování

Pravda je, že formování patří spíše do éry NiCd/NiMH, což jsou baterie, které si asi pamatujete díky jejich „paměťovému efektu“. Ten již Li-ion/Li-pol baterie nemají. Otázka zní: formovat či neformovat? Jednoznačně formovat. Baterie jsou vybaveny čipem, který ihned z výroby nemusí mít správně nastavenou maximální kapacitu baterie (obzvlášť u neoriginálních baterií). Formováním si interní čip „uvědomí“ svou plnou kapacitu a může tak přispět k vyšší a delší životnosti baterie. A jak správně formovat? Baterii nabijeme na 100% a poté odpojíme nabíječku. MacBook necháme stát zapnutý bez používání na stole (vypneme samozřejmě uspávání) a počkáme dokud se nevybyji tak, že se sám vypne. Celý proces 3x opakujeme.

 

3)      Přebíjení/podbíjení

Baterie Li-ion nemají rády ani přebytí ani podbití. To znamená, že pokud je MacBook plně nabit a vy odpojíte adaptér a následně jej připojíte zpět, baterie z toho nebude příliš nadšená. Daleko horší však je pokoušet se MacBook opětovně zapínat  po tom, co se již sám vypnul kvůli vybité baterii. MacBook sice má mechanismus, který baterii ochrání, ale i tak ji můžete velmi slušně potrápit.

 

4)      Cyklování

Občas se na webu dočtete opravdu zrůdnosti. Například u jednoho samozvaného Apple experta, jenž si za svoje „rady“ účtuje nemalé peníze, se můžete dovědět, že nejlepší je mít baterii neustále na nabíječce. To je  do nebe volající hloupost. Je pravda, že baterie vydrží cca 1000 cyklů. Pokud ji však nebudete používat pro to, pro co byla vyrobena, tzn. nabíjení a vybíjení, může se její životnost velmi podstatně zkrátit.  A to klidně i tak že budete mít baterii se 160 cykly, která bude ovšem úplně mrtvá. Pokud však dopřejete baterii cyklus každý den/dva může se při trošce štěstí vaše baterie dožít i 1600-1800 cyklů. Pokud baterii budete skladovat dlouhodoběji bez možnosti „cyklování“ pokuste se baterii uložit nabitou na 40 – 60%.

 

 

Závěrem malá rada. Jak zjistit v jakém stavuje je baterie? Rozhodně ne podle cyklů. Je to opravdu o ničem vypovídající a zavádějící údaj. Doporučujeme použít aplikaci z App store Battery health (či nějakou podobnou variantu). Je zcela zdarma a kromě obrovské spousty užitečných údajů jako je např. věk baterie, napětí, historie nabíjení atd. Vám i spočítá rozdíl mezi původní a současnou kapacitou baterie. Vždy tedy víte v jakém stavu daná baterie je.

 

Zbylá kapacita baterie vyjádřená v procentech oproti normálu je označena jako Health

 

Příklad dobře cyklované baterie.

macbookarna-logo-640x237

Tisková zpráva