SIRI-LogoHlasovou asistenku Siri zná většína lidí. Můžete jí používat na iPhonu již od iOS 5 nebo také na Apple Watch. Podle nejnovějších informací bude i na novém OS X 10.12 Fuji. Tam by se Siri měla aktivovat pomocí nové ikony v menubaru nebo klávesovou zkratkou. Na Macu můžete už nyní diktovat v češtině, stačí jen zmáčknout 2x klávesu fn. Nyní vám ukážeme jak na to, aby jste nemuseli nic mačkat a jen říct “Hey Siri”.



Otevřete si Předvolby sytému a tam zvolte možnost Diktování a řeč. Zde zaškrtněte možnost Používat vylepšené diktování, pozor po zaškrtnutí váš počítač musí stáhnout 808Mb balíček.
Snímek obrazovky 1

Snímek obrazovky 2016-04-06 v 14.00.07

Až se stáhne balíček, vrátíme se zpět do Předvoleb systému a vybereme možnost Zpřístupnění, po otevření najdeme na levé straně možnost Diktování, kterou označíme kliknutím. Máte tam několik možností nejprve klikneme na možnost Při rozpoznání příkazu zahrát zvuk, ta nám přehraje zvuk vždy, když se diktování zapne a teď už pouze zaškrtneme políčko Zapnout klíčovou frázi pro diktování. Do řádku pod touto možností napíšeme větu či slovo, kterou oslovíme Mac pro zahájení diktování. Pokud chceme, aby Mac začal automaticky psát co řekneme, stačí jen vyslovit zvolené slovo a za to příkaz “začni diktovat” nebo “diktuj”. Konkrétní příklad: Hey Siri, diktuj…

Snímek 1

snímek 2

Nyní je vše hotové, po vyslovení vašeho příkazu se ukáže malé okno s ikonou mokrofonu. Existují i příkazy, které vám vyberou celý text nebo dokument apod. Všechny příkazy můžete najít v Předvolby systému > Zpřístupnění > Diktování > Příkazy pro diktování.