APFS. Nový souborový systém, který používá Apple u svého mobilního operačního systému a nově také na Macu a to od poslední verze – MacOS High Sierra. Tento souborový systém si klade za cíl pracovat efektivněji s diskovým prostorem. A právě APFS je to, o čem bude dneska řeč. Vývojář Mike Bombich totiž objevil celkem závažnou chybu v tomto novém souborovém systému, která může způsobit, že přijdete o svá data při zápisu na diskový obraz.



Diskové obrazy (soubory .dmg) se v MacOS tváří jako opravdové fyzické disky (zobrazí se na ploše jako disk), ve skutečnosti se však jedná právě jen o otevřené soubory .dmg. Takové soubory se dají využít například pro distribuci softwaru nebo zálohování dat a vytvořit takový soubor může každý za pomoci Diskové Utility, což je nativní aplikace systému MacOS. Pokud Mac používáte, určitě jste se s nimi již někdy setkali. Chyba, kterou vývojář v systému objevil, způsobuje, že můžete přijít o vaše data.

Bombich vytvořil diskový obraz typu .sparsebundle. A zde přišel kámen úrazu. Vývojář si všiml, že i přes to, že podkladový disk byl již plný, diskový obraz stále zobrazoval volné místo. Proto se na něj pokusil nahrát testovací video. To se nejdříve uložilo bez problému, podařilo se mu jej dokonce přehrát od začátku až do konce a to bez jediného problému. Po odpojení a opětovném připojení diskového obrazu byl však soubor poškozen a už se mu jej nepodařilo přehrát. Celou chybu vývojář zachytil a popsal na videu níže. Vývojář ve videu mimo jiné také ukazuje, že se jedná skutečně o chybu systému, nikoliv Finderu, neboť se mu podařilo bug demonstrovat i přímo přes terminál. Bombich již o této chybě informoval Apple. Pokud tedy diskové obrazy používáte, buďte opatrní, než Apple chybu odstraní.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=k60NvrJnNOY

Zdroj: macrumors.com