Kromě operačního systému pro iPhone a iPad, Apple Watch a Apple TV přichází i nový macOS 10.14 Mojave. To znamená, že Apple upouští od pojmenování podle hor.



Velkou novinkou pro macOS je Dark mode, který známe zatím z Apple TV. Vypadá opravdu skvěle.Do tmavé je designováno vše, od tapety, docku, až po samotná okna. Dark mode podporuje také Xcode, což se líbí vývojářům.

Novinkou je také Deskop Stacks. Tato funkce vám vyčistí plochu. Dále také nový operační systém bude schopný seskupit podobné soubory, například ve formátu PDF.

Ve Finderu přibývá nové zobrazení ,,Galerie“. V takovém režimu bude například k fotografii zobrazena informace o místě pořízení, nebo nastavení fotoaparátu, kterým byla fotografie pořízena. Také je možné rychleji provádět některé operace, jak je otáčení fotografie.

Podobně jako v iOS bude nyní možné rychle upravovat screenshoty, které se po vytvoření zobrazí v podobě miniatury na obrazovce Macu. Při pořízení screenshotů bude možné zaznamenat i krátké video.

Nyní bude ještě více propojen iPhone a Mac. Zkrátka, budete fotit iPhonem přímo do Macu bez otravného přesouvání fotek. To bude využitelné například v Keynote při vytváření prezentací.

Další funkcí je Quick Look. Přímo v náhledu bude možné podepisovat dokumenty nebo třeba zkracovat videa.

Dále na Mac přichází například aplikace News, Domácnost, Voice Memos nebo Akcie.

Apple je znám tím, jak dbá na naše bezpečí, není proto divu, že na macOS přichází i notifikace, která se zobrazí, pokud bude chtít aplikace získat přísup k informacím. Podobně jako v iOS. Na zvýšení bezpečnosti se bude podílet i nativní internetový prohlížeč Safari, který nedovolí využívání souborů Cookie.

V App Storu se letos objeví dokonce kancelářský balík od Microsoftu.

Do nového jablečného systému pro Macy je instalován nový grafický systém Metal, který umožní sledování a renderování videa v jeden okamžik nebo lepší požitek z her.

Nové aplikace v macOS jsou aplikace převzaté z iOS. Dokonalý ekosystém Applu! Vypadají svěže a moderně.

 

Zdroj: theverge.com