Apple v úterý podal žalobu proti Fundamental Innovation Systems International (Fisi), preventivně na Kaliforniský soud, aby určil, že Apple neporušil na řadě energetických patentů USB dodržení Fisi. 



Společnost FISI, popsaná společností Apple je jako entita patentového tvrzení, která byla vytvořena výhradně za účelem získání příjmů prostřednictvím patentového sporu, získala portfolio BlackBerry související s nabíjením, kterou uplatnila vůči několika technologickým gigantům, včetně společností LG, Samsung a Huawei, kteří jsou nyní uvedeni jako držitelé licencí FISI

Apple se domnívá, že by mohl být žalován a požádat o prohlášení o neporušení práva v předstihu. Bývalé patenty BlackBerry se obecně týkají protokolů, systémů a metod nabíjení na bázi USB, které se datují do počátku 90. let.

Společnost Apple se domnívá, že žádný z jejích produktů neporušuje patenty, včetně jejich adaptérů. Jedna z konzistentních obranných prostředků společnosti Apple v celém svém stížnosti spočívá v tom, že jeho zařízení a napájecí adaptéry spočívají spíše na vlastním propojení blesku než na dodržování protokolů USB 2.0 popsaných v patentových spisech. 

Společnost Apple požadovala o soudní řízení u amerického okresního soudu v Severní Kalifornii. Kromě prohlášení o neporušení se společnost Apple snaží získat právní poplatky a jakékoli další úlevy, na které může mít společnost Apple nárok.