Miliony držitelů platebních karet Mastercard mohou od dnešního dne platit v České republice pomocí mobilních telefonů Apple. Služba Apple Pay, díky níž jsou mobilní platby jednoduché, pohodlné a bezpečné, je k dispozici držitelům platebních karet vydaných bankami Air Bank, J&T Banka, Komerční banka, mBank, MONETA Money Bank a společnostmi Edenred a Twisto. Brzy se přidá i Česká spořitelna.



Bezpečnost a soukromí jsou pro Apple Pay klíčové. Při použití platebních karet s Apple Pay se jejich čísla nikde neukládají, místo toho je přiřazen jedinečný číselný kód, který je šifrovaný a bezpečně uložený na používaném mobilním zařízení držitele karty. Každá transakce je tak povolena pouze s jednorázovým unikátním dynamickým bezpečnostním kódem. Služba Mastercard Digital Enablement Service (MDES) používá nejpokročilejší platební technologie – EMV, tokenizaci a kryptografii – k zajištění integrity informací o držitelích karet.

„Dnes se společností Apple a partnery spouštíme jedinečnou platební službu Apple Pay. V České republice je přes 90 procent vydaných platebních karet bezkontaktních a více než tři čtvrtiny platebních terminálů tuto technologii podporují. Čeští spotřebitelé jsou velice otevření technologickým inovacím, proto věříme, že velmi pozitivně přijmou i další novinky v oblasti mobilních plateb. Velkou výhodou Apple Pay je rychlost a pohodlí, a stejně tak i bezpečnost transakcí, kterou zajišťuje tokenizační technologie Mastercard – ta umožňuje bezpečně propojit mobilní zařízení s platební kartou,“ uvedl Luděk Slouka, ředitel rozvoje produktů a inovací Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko.

Platební služba Apple Pay je velmi snadno nastavitelná a její uživatelé navíc mohou i nadále využívat veškerých výhod svých platebních karet. Těšit se z jednoduchého a bezpečného placení se mohou nejen majitelé modelů iPhone SE, iPhone 6 a novějších, ale i hodinek Apple Watch.

Online nakupování v aplikacích a na webových stránkách podporujících službu Apple Pay je jednoduché s Touch ID nebo ověřením totožnosti přes Face ID na iPhonu X. Díky službě Apple Pay není třeba ručně vyplňovat zdlouhavé formuláře nebo opakovaně zadávat informace o přepravě a fakturaci zboží. Při placení za zboží a služby na cestách v aplikacích nebo prohlížeči Safari pracuje Apple Pay s modely iPhone 6, iPhone SE, iPad Pro, iPad (5. generace), iPad Air 2 a iPad mini 3 nebo novějšími. Apple Pay lze využívat i v prohlížeči Safari na libovolném počítači Mac vyrobeném od roku 2012 a s operačním systémem MacOS Sierra; platba se potvrdí modelem iPhone 6 nebo novějším, hodinkami Apple Watch nebo pomocí Touch ID na novém MacBooku Pro. Více info na apple.com a mastercard.cz.