Apple Music a Spotify jsou dva největší hráči na poli hudebního streamingu. Společnost Spotify v podstatě vytvořila trh tak, jak ho dnes známe a má miliony uživatelů po celém světě. Apple Music je velmi populární díky své hloubce a populárnímu ekosystému iOS. Spotify i Apple Music nabízejí velmi širokou škálu obsahu, kde si každý z vás najde svého interpreta. Připravili jsme si pro vás menší srovnání obou služeb.



Předplatné

Individuální předplatné Apple Music vychází na 149 Kč měsíčně, je možnost využít i studentský tarif, který má cenovku 69 Kč/měsíc. Nakonec je tu rodinná verze, kterou můžete sdílet až se šesti svými kamarády nebo členy rodiny a tato verze vyjde na 229 Kč měsíčně.

Spotify Premium, které obsahuje poslech hudby bez reklam, vysokou kvalitu zvuku, a offline mód, vyjde na 5,99 €/měsíc (155 Kč). Spotify také nabízí možnost jednorázové platby na určité období, kdy budete mít dostupné Premium služby, jsou tři varianty jeden měsíc za 5,99 € (155 Kč), tři měsíce za 17,97 € (470 Kč) a šest měsíců za 35,94 € (935 Kč). Studentská verze Spotify Premium je o 50 % levnější než normální, takže vychází na 2,99 € (77 Kč) měsíčně. I Spotify nabízí rodinné předplatné, za které zaplatíte 8,99 € (235 Kč) měsíčně, ale oproti Apple Music můžete předplatné Spotify Premium sdílet „jen“ s pěti přáteli nebo rodinnými členy.

Pokud si nejste jisti, zda služby Apple Music nebo Spotify Premium využijete, tak si to můžete na měsíc vyzkoušet zdarma a poté se rozhodnout.

Knihovny a poslech v režimu offline

Všechny placené verze Apple Music a Spotify Premium vám umožní přístup k obrovskému množství skladeb. Apple Music se může pochlubit nabídkou 50 milionů skladeb, zatímco Spotify nabízí „více než 35 milionů“ skladeb.

Pokud jde o poslech hudby v režimu offline existují zde nějaké limity, uživatelé Apple Music si do své knihovny mohou stáhnout maximálně 10 000 skladeb a pomocí iCloudu lze všechny skladby synchronizovat mezi všemi zařízeními. Předplatitelé Spotify Premium jsou také omezeni kapacitou 10 000 skladeb, ale mohou k tomu využít až pět různých zařízení. Kromě toho mají zákazníci Spotify přístup k audioknihám a podcastům.

Kvalita poslechu

Apple Music přenáší soubory AAC 256 kb/s, zatímco Spotify používá formát Ogg Vorbis a umožňuje přenosovou rychlost podle, kde posloucháte. V mobilním telefonu s můžete zvolit kvalitu „Low“ (24 kbit/s, „Normal“ (96 kbit/s), „High“ (160 kbit/s) a „Very High“ (320 kbit/s). Většina posluchačů nepozná rozdíl v kvalitě přenosu, ale pokud máte strach o svá mobilní data, tak určitě uvítáte možnost zvolení kvality streamu na Spotify.

Objevování nové hudby

Po dokončení registrace v Apple Music, dostanete na výběr pár vašich oblíbených umělců, aby vám Apple Music nabízela skladby podle vašeho vkusu. Pomocí těchto informací Apple Music stále aktualizuje sekci „Pro vás“, kde vám nabízí nejnovější skladby, playlisty a seznamy videí.

Spotify využívá domovskou stránku k nabídce objevení nové hudby. Každé pondělním ráno vám nabízí dvouhodinový playlist „Discover Weekly“, kde vám přináší skladby na základě vašich poslechových návyků. Seznam skladeb „Daily Mixes“ obsahuje písně v určitém žánru, které jste již poslouchali. „Release Radar“ je playlist novinek přímo pro vás.

Sdílení hudby

Obě služby vám umožňují sledovat přátelé, a sdílet s nimi vámi vytvořené playlisty. Spotify a Apple Music také mají možnost sdílet skladby prostřednictvím sociálních medií. V aplikaci Spotify pro PC můžete vidět, jakou skladbu zrovna vaši přátelé poslouchají. Podobně je tomu tak, i v mobilní aplikaci Apple Music, kde v sekci „Pro vás“ vidíte oblíbené skladby vašich přátel.

Závěr

Apple Music je dostupný v předinstalované aplikaci Hudba ve všech iPhonech, iPodech Touch a iPadech a je i k dispozici ke stažení z Google Play. Aplikace Spotify je dostupná na iOS i Android. Systém CarPlay samozřejmě podporuje Apple Music i Spotify. Pokud hledáte bezplatnou službu k poslechu hudby a nevadí vám časté reklamy, tak zvolíte Spotify. Nicméně, jestli jste ochotni si za hudbu zaplatit, výběr mezi Apple Music a Spotify Premium není jednoduchý. Pokud jste již investovali do ekosystému Applu, tak je jednodušší zvolit si Apple Music vzhledem k hardwarové integraci.

Zdroj: macrumors.com