Pamatujete si, když byl váš iPhone nový, lesklý a jeho výkon vás udivoval? A teď je o několik let později a najednou jeho lesk i výkon vyhasíná?



Jistě si vzpomenete, jak v roce 2017 Apple přiznal, že úmyslně snižoval výkony iPhonů jejich uživatelům. Pojem škrcení se zkrátka týká snížení výkonu zařízení pod jeho úroveň. Někdy k tomu dochází, aby se zabránilo přehřívání (MacBook).

To však není důvod, proč se škrtání obecně děje s iPhony. Škrcení, o kterém zde hovoříme, je úmyslné snížení výkonu telefonu – obvykle u telefonů, které mají několik let pod pásem.

Jde o technologii lithium-iontových baterií, která napájí většinu inteligentních zařízení. Většina lidí ví, že kapacita těchto baterií klesá s tím, jak se nabíjí stále více nabíjecích cyklů. To však není jediný způsob, jak se baterie vybíjí. Postupně také ztrácí schopnost poskytovat špičkový výkon, když to vyžadují procesory telefonu.

Zkrátka, je to nevyhnutelný proces. Společnost Apple vytvořila softwarový algoritmus, který škrtí systém jako způsob, jak omezit spotřebu energie. Pokud tak neučiníte, hrozí, že se telefon sám vypne.