Apple podle zákonodárce Jo Seoung-lae nedělá dost pro to, aby vyhověl jihokorejské legislativě, která zakazuje provozovatelům obchodů s aplikacemi nutit vývojáře používat jejich platební systémy, uvádí agentura Reuters.



Prostřednictvím novely zákona o podnikání v oblasti telekomunikací je Jižní Korea první zemí, která se snaží zabránit tomu, aby vývojáři byli nuceni používat jednotný platební systém nabízený provozovateli obchodů s aplikacemi. Zákon vstoupil v platnost v září, ale přesné detaily toho, co musí společnosti udělat, aby jej splnily, ještě nebyly zcela vypracovány. Tento měsíc Apple údajně řekl jihokorejské vládě, že již dodržuje nový zákon a nemusí měnit své zásady App Store.

Jo Seoung-lae, zákonodárce, který stál v čele novely, řekl agentuře Reuters: „Upřímně řečeno, nejsme spokojeni. Tvrzení Applu, že už to splňuje, je nesmyslné. Příliš vysoké poplatky berou vývojářům šance na inovace. Parlament má být podrobně informován, když vláda navrhuje podrobná nařízení, aby zajistila odpovědnost.“ Zatím není jasné, jakou pokutu budou provozovatelé platforem muset zaplatit v případě porušení předpisů, ale podle návrhu, který viděla agentura Reuters, by to mohlo být až do výše dvou procent příjmů.