swift iconZačátkem června minulého roku bylo WWDC věnováno převážně vývojářům, kteří si přišli na své, když Apple představil iOS 8 a jeho nové funkce Continuity, Handoff, Rodinné sdílení, HealthKit a v neposlední řadě taky programovací jazyk Swift. Žebříček nejpoužívanějších programovacích jazyků sestavili analytici ze společnosti RedMonk.



„Swift je jazyk, který bude stále oblíbenější, a to už velmi brzo“, píše RedMonk. Programovací jazyk od Applu se od třetího čtvrtletí roku 2014 v žebříčku polepšil o 46 pozic. Nyní je na 22. místě a výrazně se přibližuje běžným programovacím jazykům jako JavaScript, PHP, C#, C++. Dohání i svého velmi blízkého přítele Objective-C (10. místo), ze kterého byl částečně vyvinut.

Růst Swiftu už zřejmě nedožene ani konkurenční jazyk Go od Googlu, který byl vydán v roce 2009 a nyní se v žebříčku ukázal na 17. místě společně s Visual Basicem.

swift redmonk ranking

Výsledky průzkumu byly sestaveny z počtu aktivních projektů na GitHub a na vývojářském serveru Stack Overflow. Nejedná se tedy o všechny vývojáře jazyků uvedených v grafu.