apple thunderbolt thundebolt iconIntel na Computexu představil nový Thunderbolt 3, který může být označen za revoluční. Nedávno jsme vás informovali o možném představení Thunderbolt 3 na Computexu a předpovědi se naplnili, ale tehdy jsme nevěděli, jak bude nový Thunderbolt vypadat.



Intel překvapil tím, že nový Thunderbolt vypadá úplně stejně jako USB-C, stejně jako nové USB i Thunderbolt je reversibilní a snadno si tyto dva porty spletete.

Thunderbolt 2 a 1 vycházeli z mini Displayportu o tloušťce 5mm ale USB-C má tloušťku jen 5mm. Thunderbolt 3 je ve vývoji mnohem dál než USB-C použitý třeba v novém MacBooku. Ale se zmíněným USB je kompatibilní a to s USB 3.1 a staršími. Ale i přes změnu konektoru stále podporuje Displayport 1.2.

Jedna ze zásadních změn je navýšení teoretické rychlosti. Rychlost se zdvojnásobila na 40Gbps. Maximální délka kabelu bude 2m pokud bude z mědi ale, pokud půjde o aktivní optický kabel tak až 60m.

thunderbolt 3

Thunderbolt může předcházet nový monitor od Applu. Stávající Thunderbolt Display se nezměnil už řadu let a po vydání iMac s Retina 5K displejem se očekává, že i Thunderbolt Display dostane rozlišení 5K. Thunderbolt 3 obslouží dva 4K monitory v 60 snímcích nebo jeden 5K displej taktéž při 60 snímcích za sekundu. Díky Thunderbolt 3 budete moci využít až 15W. Zařízení označená USB Power Delivery zvládnou až 100W. To by mělo stačit pro napájení displeje nebo i herního laptopu.

thunderbolt 3

Můžeme očekávat, že Apple co možná nejdřív vybaví nový MacBook portem Thunderbolt 3. Pro uživatele by hlavně přinesl podporu různých docků. Přes jeden port zapojíte Ethernet, sluchátka, dvojici USB-C nebo HDMI 2.0. Port nahradí i 10Gbps Ethernet. Můžete počítat s podporou různých portů včetně FireWire nebo paměťové karty.

thunderbolt 3

Síla Thunderboltu vždy byla v propustnosti, nová verze zvládne v jednu chvíli obsloužit USB-C, gigabitový Ethernet, dva 4K monitory, USB 3.0 a QHD monitor.

Pokud se Thunderbolt rozšíří i mezi počítače s Windows, tak by mohli připojit desktopovou grafickou kartu k laptopu.

thunderbolt 3

Je jasné, že Thunderbolt 3 bude zcela určitě dražší než USB-C. Není ani jasné, jestli se tentokrát rozšíří i do počítačů konkurence Applu. Apple si totiž v minulém případě nárokoval patenty na předchozí Thunderbolt porty a objevilo se velmi málo výrobců, kteří by port použili.

První zařízení s novým Thunderbolt můžeme očekávat na konci roku, podmínkou asi budou nové čipy Skylake, které nahradí Broadwell.