ios_9_iconUž pár hodin je pro vývojáře uvolněna 1. beta verze systému iOS 9, která bude určená pro veřejnost až na podzim letošního roku. Můžeme očekávat uvolnění iOS 9 po představení nové generace telefonů iPhone 6s a iPhone 6s Plus. Zároveň se budou tyto nové telefon prodávat už s nainstalovaným iOS 9, takže vydání pro veřejnost můžeme očekávat koncem září nebo začátkem října.



Několik hodin testujeme tuto první verzi iOS 9 a většinou je první verze nejvíce problematická. Naše první zkušenosti jsou hlavně kladné v podobě nového designu. Jiný font písma je opravdu velký nezvyk, ale celkový vzhled je více přehledný. Nejvíce nás asi ohromil nový design spuštěných aplikací.

Druhá a horší stránka je nepodpora některých aplikací v podobě okamžitého spadnutí nebo rovnou nespuštění v našem případě se jedná bohužel o aplikaci Jawbone, která je potřebná pro shromažďování a následného nahlédnutí k veškerým datům z monitorovacího náramku Jawbone. Podobné zkušenosti s nepodporou některých aplikací nám sdělilo i pár kamarádů (vývojářů).

Dalším problémem je občasný tvz.“lag“ např. při vrácení na hlavní stránku. Uporozňujeme, že jsme testovali iOS 9 na iPhonu 6 s kapacitou 128 GB, takže to rozhodně nebyla žádná starší a slabší generace telefonu od Applu.

Stejný problém zaseknutí je i pořízení screenshotu, kdy se místo klasického vyblesknutí sekne obrazovka na bílé barvě cca na 15 vteřin. Problém nastal i při obyčeném budíky, kdy telefon přestal absolutně reagovat a budík neustále zvonil (výhoda, že rohodně nezaspíte).

Zabezpečení má nové možnosti a to hned: Vlastní alfanumerický kód, vlastní číselný kód (6 čísel) a nebo starý dorbý čtyřmístný číselný kód.

Objevil se i občasný problém s dytokovou obrazovkou, kdy displej nereagoval na žádné gesto prstem v takovém případě pomohlo zmáčknutí Home Button tlačítka a dotyk začal fungovat.

První beta verze každého systému je většinou ta nejproblémovější. Rozhodně se však široká veřejnost má na co těšit, nejedná se o žádnou revoluci, ale spíše evoluci správným směrem.

Pokud nechcete čekat na oficiální vydání tohoto systému pro veřejnost, tak si můžete už nyní zdarma stáhnout tuto první beta verzi. Návod a celý postup naleznete v článku přímo zde.

iOS 9