eset nod 32 antivirusZajímavá fakta o hrozbách na Mac OS X  shromáždila slovenská společnost ESET software spol. s r. o., nicméně si musíme uvědomit, že se jedná o antivirovou společnost, která vytvořila webovou stránku za účelem zisku. Podívejte se sami jaké největší hrozby posledních let Mac OS X zaznamenal.



  • 2004 –  malware s názvem OSX/Opener – dokázal krást informace o konfiguraci systému nebo dokonce vykrádat hesla z aplikací.
  • 2006 – malware nesoucí název Leap – tvářil se jako JPG obrázek šířený přes iChat
  • 2007 až 2010 – velmi neškodné malwary
  • 2011 – MacDefender – falešný antivir, který sami uživatelé horlivě instalovali na své Macy
  • 2011 – FlashBack – trojský kůň, který byl velmi medializovaný, nicméně Apple vydal aktualizaci, která zabraňovala šíření
  • 2012 – Morcut – virus speciálně určený pro operační systémy Snow Leopard a Lion. Počítač infikuje bez nutnosti uživatelské interakce. Nicméně prozatím nedošlo k masivnímu šíření, vzorky byly pouze objeveny na virustotal.com.

roky virů

Exituje malware pro Mac OS?

Množství škodlivého kódu pro Mac je v porovnání s ostatními platformami (zejména Windows) stále zanedbatelné. Nicméně toto množství pomalu, ale jistě roste a škodlivý kód může nechráněný operační systém poškodit.

Musím mít na Mac OS antivirový program?

Pravdou je, že žádný operační systém není 100% bezpečný. A i kdyby programátoři odvedli dokonalou práci, stále existují aplikace jako je Java/Java Virtual Machine, které mohou být zneužity pro vstup malwaru do operačního systému. Antivirový program přidává do systému další bezpečnostní vrstvy a tím snižuje riziko nákazy.

Jak to začalo?

První vzorky škodlivého kódu pro Mac OS X byly objeveny v roce 2004 OSX/Opener (Renepo). O dva roky později je, společně s dalšími hrozbami, následován virem OSX/Leap.A. Množství nového malwaru pro Mac se každým rokem zvětšuje.

Je můj Mac ohrožen malwarem pro Windows?

Škodlivý kód pro Windows nepředstavuje pro Mac bezpečnostní hrozbu, i když v některých případech je Mac používán jako šiřitel malwaru. Nevědomky tak můžete odesílat nakažené soubory na ostatní počítače v síti.

Jak nebezpečný je malware pro Mac OS X?

V laboratořích ESET bylo v minulých letech detekováno přes deset nových druhů hrozeb pro Mac. Například trójský kůň Flashback infikoval stovky tisíc počítačů.

 

Pokud by jste chtěli vyzkoušet 30-ti denní verzi zdarma můžete tak učinit přímo zde.

eset nod 32 antivirus