carplay icon logoNěmecká automobilka Audi oznámila plány na integraci systému „CarPlay“ do svých vozů. Chystá se tak učinit od roku 2015. Tento systém vlastně nahrazuje displej iOS zařízení přímo na multimediálním panelu palubní desky a umožňuje ovládat váš iPhone skrze dotykové rozhraní nebo hlasové povely.



To umožňuje využívat navigaci, psaní sms nebo telefonní hovory aniž vezmete telefon do rukou. CarPlay zároveň podporuje i některé aplikace třetích stran, jako Spotify, Beats Music nebo MLB.

Audi v tomto směru již úzce spolupracuje s Applem přímo v laboratořích v Silicon Valley. Dr. Ulrich Hackenberg, člen představenstva za oblast technického vývoje na AUDI AG k tomu řekl, že jejich zákazníci dnes chtějí všude využívat služby, které znají ze svých smartphonů.

Audi tak rozšiřuje rodinu ostatních výrobců aut, které už s Apple spolupracují. Patří mezi ně například Mercedes-Benz, Volvo, BMW, Ford, Hyundai, GM a Honda. Ti by měli své modely s CarPlay představit na konci tohoto roku. Do integrace CarPlay se chystají zapojit i výrobci audiosystémů Alpine a Pioneer. Pozadu nechce zůstat ani Google, který představil svoje řešení multimediálního centra před pár dny. Lze tak očekávat válku těchto platforem, v konečný prospěch nás, zákazníků.

Apple-CarPlay článek