logo_os_x_yosemite_10.10_iconPřed dvěma dny Apple vypustil OS X Yosemite Public Beta Program z pracovních důvodu jsme se neodvážili nainstalovat beta verzi na náš využívaný MacBook Pro 13″, 2.3 GHz Intel Core i5, 16GB RAM, 2TB HDD. Proto jsme naintalovali tuto verzi na náš starší iMac 21,5″ Late 2009, 3.06 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM.



Mimochodem, pokud by někdo potřeboval MacBook Air, tak máme v redakci 2 a jeden prodáváme :) Instalovali jsme veřejnou beta verzi OS X Yosemite, po oficiálním uvolnění Applem na naše Apple ID.

os_x_yosemite

Příjemným překvapením je rychlejší start systému a rychlejší plynulost prostředí bez viditelných lagů to se nám u OS X Mavericks 10.9.4. občas stávalo, ikdyž chápeme, že tento iMac už není žádný výkonný stroj.

screen1

Kromě razantní změny designu Docku a ikon prošlo změnou i ovládání oken. Křížek a minimalizace funguje stále stejně, změnou nastala u funkce zeleného tlačítka +. Toto tlačítko už neslouží pro zvětšení okna aplikace od menuBaru po Dock, ale úplnou maximalizaci v redakci se nám tato změna funkce příliš nezamlouvá, na druhou stranu to může přispět k většímu využívání maximalizaci oken.

Pokud však využíváte nezbytné aplikace pro svojí práci či školu, rozhodně vyčkejte na oficiálně vydanou verzi, kdy budou mít i vývojáři daných aplikací čas na případné přizpůsobení pro nový systém.

Máme informace od Davida Šmerdy z Profi-DJ.cz, že program Serato určený pro DJ, funguje v naprostém pořádku u ostatních hudebních aplikací třetích stran zatím nemám žádné informace.

Zcela nové je vyhledávání Spotlight, po kliknutí v menuBaru se otevře nové samostatné okno s vyhledáváním, klasické vyhledávání ve Finderu je však zůstalo zachováno.

screen2

Velkou změnou prošla i zálohovací aplikace Time Machine, zde už se nic neodehrává v kosmu jako u dřívějších OS X, ale v přehlednějším prostředí s nezaostřeným pozadím, které máte nastavené na tapetě plochy. Prostředí vypadá jednodušeji a přehledněji.

screen3

Zcela přepracované prostředí má aplikace iTunes, ta byla aktualizována na verzi 12 po dlouhých letech tak i ona dotala Flat design ladící více k iOS a hlavně samotnému OS X Yosemite designu. iTunes má i nové funkce, ale o těch si napíšeme příště. Další snímky z iTunes 12 nebo aplikace Kalkulačka si můžete prohlídnout přímo zde.

screen4

Flat design mají i aplikace Kalendář, internetový prohlížeč Safari a Mac App Store, který již neobsahuje slovo „Mac“, ale pouze App Store. Apple tak chtěl sjednotit App Store jako celek.

screen5

K iMacu na kterém jsme testovali OS X Yosemite, máme stále připojen druhý displej o stejné úhlopříčce a rozlišením jako má iMac. Od isntalace nedošlo k žádným problémům, např. nějakého potřebného nastavení na umístění displeje. (A,B,C,D) nebo rozlišení.

Aplikace Window Magnet, která je skvělým pomocníkem v organizaci oken podobně jako používá Microsoft od Windowsu 7 je plně funkční.

[app url=“https://itunes.apple.com/cz/app/window-magnet/id441258766?mt=12″]

Rozhodně je OS X Yosemite vychytanejší co se týče probouzení z režimu spánků. Často se nám stávalo, že druhý displej nebyl rozpoznán a iMac tento displej vůbec neaktivoval, musel se tedy systém znovu uspat a opět probudit u Yosemite se nám nic takového po několika pokusek nestalo. Apple už několik beta verzí apeluje na vývojáře, aby se zaměřili na probouzení a uspání systému.

screen7

OS X Yosemite má být oficiálně vydán pro veřejnost v září až říjenu 2014.

 

Yosemite-Beta-Program