Steve Jobs RIP R.I.P. smrt dead zemřel - iconDnes je to už třetí rok, kdy zemřel jeden ze zakladatelů Applu Steve Jobs. Syn americké vysokoškolačky a syrského studenta politologie narozen 24. února 1955 v San F. Byl adoptován Paulem a Clarou Jobsovými. Od nichž dostal jméno Steven Paul Jobs.



Na vysoké škole studoval pouze jeden semestr, ale na přednášky které si vybíral, chodil další rok a půl. Měl sestru Monu Simpsonovou známou spisovatelku a nevlastní sestru Patti Jobsovou. Steve Jobs má dítě z prvního vztahu Lisu, podle které byl pojmenován počítač Applu. Další děti měl s Laurene Powellovou. Syna Reeda, dceru Erin a Evu.

S rakovinou bojoval od roku 2004, v 2009 roce podstoupil transplantaci jater. Zemřel šest týdnů poté, co přenechal pozici ředitele Timu Cookovi. V šestapadesáti letech podlehl rakovině slinivky břišní. Zemřel 5. října roku 2011 v Palo Alto.

Začátek podnikání

První počiny Steva Wozniaka a Steva Jobse byly tak zvané modré krabičky. Umožňovaly volat na všemožná čísla na světě. Tento přístroj zneužili, když volali třeba do Vatikánu. Wozniak je smontoval, když si Jobs uvědomil, že se na nich dají vydělat, nečekal ani chvíli a patřičně toho využil.

Firma Apple Inc., dříve Apple Computer Inc., byl založen roku 1976 ve městě Cupertino v Silicon Valley. V Kalifornii nastartovali firmu Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronaldem Waynem, jenž později firmu opustil z obav, že by mohla zkrachovat, jako jeho první firma. Firma byla založena v garáži jako spousta dalších v Silicon Valley. K založení této firmy vedl počítač sestrojený v garáži zkompletovaný obvody Steva Wozniaka, který se prodával pouze v obchodě The Byte Shop, který jim podal objednávku na 50 kompletních počítačů a za každý počítač zaplatí 666.66 dolarů. Tento počítač byl pojmenován Apple I. Firma dostala název podle sadu, ve kterém Jobs sbíral jablka, první logo Apple navrhl Ronald Wayne, na kterém byl vykreslen Newton pod jabloní. Logo, které známe, navrhl Rob Janoff.

apple- one
Apple I

Následovníkem Apple I byl populární Apple II. Výroba prvních modelů začala v roce 1977. Který dokázal vybudovat celou firmu.

Apple II
Apple II

Xerox PARC

Zaměstnanci Apple, včetně Jobse a Jefa Raskina navštívili Xerox PARC, kde si tři dny prohlíželi inovace firmy Xerox. Jobs byl okamžitě přesvědčen, že viděné grafické rozhraní bude revoluční a začal vývoj počítače Lisa.

Apple Lisa
Apple Lisa

Lisa a Macintoch

První prodávaný počítač s GUI byl Lisa, nesetkal se s velkým úspěchem, protože byl cenově náročný a neměl moc softwaru. V roce 1984 vyšel první Macintosh.

Steve Jobs
Macintosh

Roku 1985 se zvyšovalo napětí mezi Jobsem a CEO Johnem Sculley. Jobs se snažil Johna

vystrnadit a dostat se na jeho post. John Sculley svolal radu a Steve Jobs byl nucen odejít z firmy, kterou vybudoval. Nezahálel a stejný rok založil firmu NeXT Inc.

cubesystem
NeXT Computer s operačním systémem NeXTSTEP

Návrat Steva Jobse

Steve Jobse se dostal zpět do Applu po akvizici jeho firmy NeXT a operačního systému NeXTSTEP. Steve Jobs se stal CEO Apple a začal s restrukturalizací firmy. Tentýž rok na Macworld Expo, Steve Jobs oznámil spolupráci s Microsoftem. Ten Uvolnil Microsoft Office pro Mackintoshe.

steve jobs icon
Steve Jobs

Úmrtí

Steve Jobs zemřel v 56 letech. Šest týdnů před jeho smrtí předal vládu nad Applem dosavadnímu CEO Timu Cookovi. Když se smrt Steva Jobse blížila, Bill Gates mu poslal dopis, ve kterém dle jeho slov poděkoval a ocenil, jakou společnost vytvořil a nechyběla ani pochvala pro jeho děti, se kterými se Bill Gates také seznámil.

steve-jobs-bill-gates-1991
Steve Jobs a Bill Gates

Podle Jobsovi manželky tento dopis měl Steve u své postele v posledních chvílích.

steve jobs
Steve Jobs