ios 7 siri - iconSiri je inteligentní hlasová asistentka, která funguje na Apple iOS. Siri používá přirozený jazyk uživatelského prostředí. Název Siri není náhodný, jméno je převzato z norštiny a znamená „krásná žena, která vás vede k vítězství“. Siri byla původně ke stažení v App Store, poté co jí 28. dubna 2010 získal Apple, byla však stažena.



Siri byla exkluzivní funkcí v iPhone 4S poháněný iOS 5. Telefon iPhone 4S a tudíž i Siri představil Steve Jobs 14. října 2011. Do dalších zařízení se Siri dostala s příchodem iOS 6 v září/října roku 2012.

Aplikace pro iPhone

Siri byla poprvé uvedena na trh jako aplikace v Apple App Store. Využívala technologie rozpoznávání hlasu od firmy Nuance. Siri dokázala v některých restauracích rezervovat stůl, koupit lístky do kina nebo přivolat taxi a to nadiktováním příkazu v angličtině. Po koupi Siri Applem se Siri dostala do iOS za doprovodu iPhone 4S. Byla hlouběji integrována do systému a mohla spolupracovat s mnoha aplikacemi včetně upomínky, počasí, akcie, zprávy, e-maily, kalendář, kontakty, poznámky, hudba, hodiny, Safari, Wolfram Alpha, a mapy. Siri v současnosti mluví v angličtině, francouzštině, němčině, japonštině, italštině, španělštině, mandarínštině, korejštině a kantonštině dosud však Apple nepřidal češtinu.

SIRI_originál

11. června 2012 Apple na konferenci WWDC oznámil, že se Siri ocitne i na iPadu třetí generace na konci roku s vydáním iOS 6.

Siri-iOS-6-Sports-real

12. září 2012 se Siri dostala na iPhone 5 a iPod Touch páté generace.

13. června 2013 Apple přidal možnost vybrat si hlas mužský nebo ženský. Tato možnost přišla s iOS 7.

Výzkum a vývoj

Na vývoji rozpoznávání hlasu se podepsala společnost Nuance Communications.
Dnes Siri spoléhá sama na sebe a na vyhledávače Google, Bing, Yahoo, Wolfram Alpha, Yelp!, Wikipedia a Shazam.

Původní hlas namluvila Susan Bennett, britský mužský hlas známý jako „Daniel“ patří Jon Briggsovi.

susan-bennett-siri

Integrace do vozidel

Siri se dostala do automobilů díky „Siri Eyes Free“ to umožnilo se řidičům věnovat jízdě ale zadávat příkazy Siri.
Na WWDC 2013 Eddy Cue oznámil nový systém „iOS in the Car“. Z toho se později stal CarPlay systém pro zrcadlení obrazu z iPhone do multimediálního systému auta. Dnes se nachází CarPlay v multimediálních systémech značky Pioneer a Ferrari.

image-CarPlay-Hyundai-3

Problémy

Siri se setkala s velmi pozitivním ohlasem, usnadnila život spoustě lidí a to dokonce i nevidomým. Ale Siri byla kritizovaná a to třeba od americké unie občanských svoboda… Siri měla problémy, když se začala víc rozšiřovat, různé přízvuky třeba obyvatel britských ostrovů jí dělali velké potíže.

V březnu 2012 americký odbor občanských svobod vyjádřil obavy, že Siri shromažďuje velké množství osobních hlasů a informací o uživatelích, včetně křestního jména a přezdívky uživatele.

Závěr

Siri se stala velmi populární službou s mnoha funkcemi. Dnes jí ale konkurují alternativy jako Google Voice Search nebo Cortana od Microsoftu. Siri nemá nejlepší rozpoznávání hlasu, ale podporuje velké množství jazyků bohužel stále ne češtinu. Apple doufá, že jednou bude Siri dostatečně silná aby ve spoustě případů nahradila vyhledávač Google a Apple se od této společnosti mohl odpoutat stejně, jako to udělal s mapami.

siri
Zdroj: en.wikipedia.org