tim_cook_2Tim Cook dnes překvapil svým vyjádřením. Přiznal svou homosexuální orientaci. Už dřív zde byly spekulace. Účastnil se třeba gay pride. Rozhodl se ale vydat oficiální prohlášení a podpořit lidi, kteří svou sexualitu tají.



„V průběhu svého profesního života jsem se snažil udržovat základní úroveň soukromí. Pocházím ze skromných kořenů a nemám tendenci na sebe upozorňovat. Apple je jednou z nejsledovanějších společností světa, za což jsem rád, soustředím se na naše produkty a zkušenosti, které mohou naši zákazníci s nimi dosáhnout.

Zároveň jsem přesvědčen slovy Dr. Martina Luthera Kinga, který řekl: „Nejvytrvalejší a nejurgentnější otázkou života je Co jste udělali pro ostatní?“ Často se touto otázkou motivuji. Uvědomil jsem si, že moje touha po soukromí mi brání v tom nejdůležitějším. To je to, co mě vedlo k dnešnímu prohlášení.

Po celá léta jsem byl k mnoha lidem upřímný o své sexuální orientaci. Spousta kolegů v Applu ví, že jsem gay a nezdá se, že by to mělo dopad na to, jak se ke mně chovají. Samozřejmě, že jsem měl to štěstí pracovat ve společnosti, která miluje kreativitu a inovace a ví, že to může vzkvétat pouze tehdy, když jste přijali rozdíly lidí. Ne každý má ale takové štěstí.

I když jsem nikdy nepopíral svou sexuální orientaci, veřejně jsem se přiznal až teď. Tak mě nechte být upřímný: Jsem hrdý na to, že jsem homosexuál a domnívám se, že být gay je jeden z největších darů, který mi Bůh dal.

 Být homosexuál mi dalo hlubší pochopení, toho co to znamená být v menšině a kterým výzvám musí takovíto lidé čelit. Díky tomu jsem víc empatický, což vedlo k bohatšímu životu. Bylo to těžké, ale začal jsem věřit v sám sebe a povznést se nad nepřízeň osudu a fanatismu. Také mě to dostatečně obrnilo, což se hodí, když jste CEO Apple.

Svět se změnil od doby, co jsem byl malý kluk. Amerika jde směrem manželské rovnoprávnosti a veřejně známé osoby, které se odvážili přiznat svoji homosexualitu.  Přesto jsou zde zákony ve většině státech, které dovolují zaměstnavatelům vyhodit zaměstnance za to, že má odlišnou sexuální orientaci. Bezpočet lidí, zejména děti, jsou každý den šikanovány za svou sexuální orientaci.

Já se nepovažuji za aktivistu, ale uvědomuji si, jak moc jsem těžil z toho, co vybudovali jiní. Takže pokud zpráva o tom že šéf Applu je gay a někomu to pomůže se vyrovnat s tím kdo je, poskytne oporu, někomu kdo si připadá osamělý nebo inspiruje lidi k tomu, aby bojovali za rovnoprávnost, pak to stojí za obětování mého vlastního soukromí.

Musím přiznat, že to není snadná volba. Ochrana osobních údajů je pro mě stále důležitá. Udělal jsem v Applu své životní dílo a budu i nadále věnovat všechen svůj volný čas, abych byl nejlepším CEO, kterým mohu být. To je to, co si naši zaměstnanci, vývojáři, zákazníci, akcionáři, dodavatelé a partneři zaslouží. Součástí sociálního pokroku je i pochopení, že osobu nedefinuje pouze sexualita, rasa nebo pohlaví. Jsem inženýr, strýc, sportovní fanatik, milovník fitness a přírody, syn jihu a spousta dalších věcí. Doufám, že lidé budou respektovat mé přání zaměřit se na věci, které umím nejlépe a na práci, která mi přináší radost.

Společnost, kterou mám čest vést již dlouhou dobu, obhajuje lidská práva a rovnoprávnost všem. Stojíme si za podporou návrhu zákona rovnosti na pracovišti před Kongresem, stejně jako jsme stáli za manželstvím mužů v našem domovském státě Kalifornii. Vznesli jsme námitky v Arizoně, kde diskriminuje státní legislativa homosexuální komunitu. Budeme i nadále bojovat za naše hodnoty a věřím, že kterýkoliv CEO této společnosti bez ohledu na rasu, pohlaví nebo sexuální orientaci by udělal totéž. I já osobně budu nadále prosazovat rovnost pro všechny lidi, dokud mi prsty ukazují nahoru.

Když přijíždím do své kanceláře každé ráno, jsem vítán zarámovanou fotografií Dr. Kinga a Roberta F. Kennedyho. Nechci předstírat, že sepsání tohoto textu mě postaví na jejich úroveň. Jediné, co mi to dovolí, je dívat se na ty fotografie a vědět, že mám svůj malý podíl k pomoci ostatním. Sami společně dláždíme kostku po kostce směrem k spravedlnosti. A toto je moje kostka.“

tim cook
Zdroj: businessweek.com