steve jobs článek iconV roce 2005 byl Apple obviněn antimonopolním úřadem za nemožnost nahrát hudbu z jiných zdrojů, než je iTunes a hudební CD. Apple by mohl dostat pokutu ve výši až 350 milionů. Žalobcům se nelíbili ochrany DRM, které porušovaly antimonopolní práva. Ochranu DRM ale Apple už nějaký ten čas nepoužívá.



Nyní však právníci proti Applu chtějí odhalit před soudem e-maily zesnulého Steva Jobse. E-maily jsou z doby, kdy byl Steve Jobs CEO Applu. Jedná se o interní e-maily, které se posílali mezi zaměstnanci. Není to poprvé, co před soudem byli zveřejněny e-maily Steva Jobse, tvořili významnou roli dlouhodobým sporu o elektronické knihy v iBooks.
E-maily by měli dokázat Jobsův záměr utlumit konkurenci.

„Budeme prezentovat důkazy, že Apple podnikal kroky k zastavení svých konkurentů a kvůli tomu poškodil konkurenci, ale i zákazníky,“ řekl Bonny Sweeney, právník žalobců.

V e-mailu Jobse z roku 2003 vyjádřil znepokojení a svůj postoj ke konkurenčním obchodům s hudbou.

„Musíme se ujistit, že hudba z obchodu Music Match nepůjde spustit na iPodu. Bude to problém?“

Celý případ se skládá z několika žalob a obsahuje více než 900 přihlášek v za posledních deset let. Do obrany Applu se zapojí Phil Shiller a Eddy Cue. Společnost bude tvrdit, že má právo na ochranu své hudební činnosti a spotřebitelům to prospělo, protože v průběhu let klesla cena iPodů.

When-Was-the-First-iPod-Released

Zdroj:9to5mac.com