steve jobs“Byl tak zaneprázdněný, že ani nespláchl na záchodě”, řekla o Stevovi jeho biologická sestra Mona Simpson. Ano, Steve Jobs pracoval neúnavně a miloval svou práci. Ovšem jako každý z nás to i on neměl v životě lehké. Měl však takový charakter, který mu umožnil překonávat překážky a prosadit se. V tomto článku vám navrhnu několik filmů a knih, které vám pomohou lépe poznat Steva Jobse.



Knihy

Steve Jobs

steve jobs kniha walter isaacsonŽivotopis napsaný Walterem Isaacsonem je bezpochyby nejobsláhlejší knihou o životě Steva Jobse. Autor vychází z více než desítek rozhovorů, které vedl se Stevem, jeho spolupracovníky a příbuznými. Kniha zachycuje všechny etapy života legendárního byznysmena a detailně popisuje situace, do kterých se dostal. První kapitola nás seznámí s jeho problematickým dětstvím a důkladnou charakteristikou biologických i adoptivních rodičů. Dále sledujeme vzestup Steva Jobse až na vrchol kariéry. Založení dvou dalších společností – NeXTu a Pixaru a na závěr prohru v boji s rakovinou.

Knížku doporučuji přečíst všem, kteří chtějí podrobně poznat jednoho z největších počítačových vizionářů, hledají inspiraci pro splnění svých cílů a nebo se jakkoliv bojí uskutečnit své sny. Na člověka, pro kterého jsou technologie cizí, je to skutečně velké sousto. Pro ty je spíše vhodný film jOBS, jenž popisuji dále v tomto článku. Kromě tištěné formy je kniha k dispozici také v PDF/ePUB nebo jako audiokniha, takže během cesty ve vlaku ji můžete v iPadu poslouchat.

 

Steve Jobs: Můj život, má láska, mé prokletí

steve jobs kniha chrisann brennanV knize The Bite in the Apple (což je oficiální anglický název publikace) autorka Chrisann Brennanová vypráví ze svého pohledu příběh o jejím vztahu se Stevem Jobsem. Byla totiž jeho první přítelkyní a porodila mu dceru Lisu. Jobs dlouhá léta popíral své otcovství a právě tyto podrobnosti najdete v knize. Jejich vztah započal na střední škole Homestead a s “přestávkami” trval až do narození Lisy. Brennanová se ve svém díle zaměřuje na popis kladných i záporných vlastností Stevovy povahy a líčí změnu z idealistického mladého muže na schopného byznysmena.

Tuto knížku bych doporučil lidem, kteří chtějí proniknout do myšlení Steva Jobse a znát příčiny jeho jednání. Brennanová se velice poskromnu zmiňuje o Applu a už vůbec ne o Stevově práci v Applu, tím se liší od Waltera Isaacsona.

 

Já, Steve

kniha já, steveEditor George Beahm nashromáždil na 160 stránkách myšlenky Steva Jobse, které Jobs formuloval svými vlastními slovy. Knížka je nabitá výroky z různých zdrojů (např. rozhovory v médiích, tiskové konference, keynote, atd.) a vy tak můžete nahlédnout hlouběji do způsobu přemýšlení zakladatele jedné z nejhodnotnějších firem světa. Výroky jako: “Skuteční umělci dodávají včas”, nebo “Jediným způsobem, jak odvádět skvělou práci je, když ji člověk dělá strašně rád…” jsou dodnes inspirující a můžeme je aplikovat i do svého života.

V druhé části knihy autor popisuje milníky Stevova života od narození (1955) po smrt, 5. října 2011. Jsou zde uvedeny jednotlivé roky a k nim odpovídající události. Publikace Já, Steve končí (když nepočítám nepodstatné, a pro čtenáře zřejmě nezajímavé, zdroje na jednotlivé výroky) dopisem, ve kterém Steve Jobs oznamuje představenstvu Applu rezignaci na funkci generálního ředitele. Jobs rezignoval 24. srpna 2011 a o 12 dní později zemřel.

Knížku bych doporučil každému uživateli produktů Applu. Názory a jednotlivé výroky Steva Jobse si můžete přečíst několikrát a pokaždé budou jedinečné. Připomenou vám nezapomenutelnou osobnost (nejen) počítačové revoluce.

 

Filmy

Piráti ze Silicon Valley

piráti ze silicon valleyFilm Piráti ze Silicon Valley mapuje začátky pěti úspěšných počítačových nadšenců, kteří ovládnou počítačový průmysl. Děj příběhu je rozdělen do dvou linií. V první dějové linii Steve Jobs (Noah Wyle) a Steve Wozniak (Joey Slotnick) prožívají studentský život, do kterého vstoupí myšlenka založení počítačové firmy. Druhá linie s Billem Gatesem (Anthony Michael Hall), Paul Allenem (Josh Hopkins) a Stevem Ballmerem (John Di Maggio) popisuje podobnou situaci, kdy se z rozpracovaného projektu – překladač BASICu pro Altair – zrodí společnost Micro-Soft (později pod dnešním názvem Microsoft).

Příběh končí rokem 1985, tedy vyhozením Steva Jobse z Applu. Pro všechny nadšence počítačové revoluce, jablečné společnosti i historie počítačů bude snímek velkým přínosem a rozhodně doporučuji film shlédnout.

“Steve… jste Steve, viďte. Takže, Steve, vy tvrdíte, že tohleto zařízení je pro obyčejné lidi. Ale co by obyčejný člověk dělal s počítačem?” (citát převzat z Wikipedie) Řeklo vedení Hewlett-Packard na počítač Apple I, když ho Steve Wozniak představoval. Nadřízení si neuvědomili, že před nimi stojí revoluční zařízení, se kterým jsou schopni změnit svět. Odmítli jej a Jobs s Wozniakem toho samozřejmě využili.

Herec Noah Wyle, hrající ve filmu Steva Jobse, byl dokonce pozván na Macworld Expo 1999, kde během začátku prezentace imitoval Steva. Na videu níže si můžete tuto povedenou situaci přehrát.

https://https://www.youtube.com/watch?v=_KRO5Hxv_No

 

film isteveiSteve

Komedie iSteve vlastně představuje parodii na jednotlivé události v životě spoluzakladatele Applu Steva Jobse. Scénář k filmu byl napsán velice rychle, stejně jako samotné natáčení, to filmařům trvalo jen 5 dní. Herec Justin Long, který byl známý z reklam “Mac vs. PC”, hraje ve filmu hlavní roli. Steva Wozniaka hraje Jorge Garcia (ze seriálu Ztraceni). Snímek se na stránkách Funny or Die objevil 17. dubna 2013 a je považován za první životopisný film po smrti Steva Jobse.

Film iSteve si najde diváky zejména z řad lidí, kteří osobu Steva Jobse znají a chtějí se pobavit zábavným zpracováním jeho života.

 

jOBS

Závěr tohoto článku věnuji zatím nejnovějšímu snímku o životě Steva Jobse z roku 2013 režírovaného Joshua Michael Sternem a s Ashtonem Kutcherem v hlavní roli. Mnozí z vás už film viděli v kině nebo televizi, a proto ho není třeba příliš vysvětlovat. Dovolím si vám spíše nabídnout svůj vlastní názor.

Osobně film nehodnotím ani kladně, ani záporně. Má očekávání se naplnila pouze z poloviny. Snímek bych zařadil do skupiny hollywoodských trháků, jelikož se režisér především zaměřuje na známé a emotivní události (úspěch na West Coast Computer Faire nebo vyhození Steva z Applu). Tím především cílí na ty diváky, kteří se chtějí obecně seznámit s životem a vlastnostmi, jenž Steve Jobs měl. Pro technické nadšence, hledající podstatu jablečných počítačů či způsob jejich konstruování, to opravdu není. Přinejmenším se setkají s navrhováním designu produktů, ale větší detaily ve filmu nenajdou.

film jobs plakát

Knížek a filmů s motivy Steva Jobse je zajisté více. Pokud vás neobyčejný vizionář zaujal, určitě už máte o něm přečtenou nějakou knihu, pokud ne, doufám, že vás článek inspiroval.