tesla motors iconExistuje již mnoho spekulací, které naznačují, že by Apple mohl spolupracovat s automobilkou Tesla Motors na projektu auta bez řidiče. Nedávno k Applu nastoupilo 60 zaměstnanců Tesly a objevila se aplikace pro hodinky Apple Watch, která je propojuje právě s vozy Tesla. Ale to vše byly jen náznaky. První spekulace o koupi automobilové společnosti Applem kolovaly po internetu už minulý rok.



Nyní jistý podnikatel a startupový investor Jason Calacanis na svých osobních stránkách zveřejnil predikci o nové akvizici Applu. Podle něho je akvizice jistá, ale na začátku poznamenal, že nemá žádné interní informace a ani nevlastní akcie Tesly.

Podle Jasona existují zprávy o masivním projektu elektrické dodávky (v USA tomu říkají minivan), na kterém pracují stovky výkonných pracovníků Applu. Navíc, auto bez řidiče od Applu jezdící po silnicích už bylo spatřeno.

tesla motors auto

Generální ředitel Elon Musk se na veřejnosti nechal slyšet a řekl, že pro to, aby splnil svou misi ve společnosti, musí dostat auto třetí generace ven. Taky chce vytvořit sexy Roadster pro úzkou skupinu lidí (125 tis. dolarů, jen 2 000 vozů), Model S pro vetší skupinu lidí (60 tis. dolarů, statisíce vozů) a Model 3 pro všechny (35 tis. dolarů, vyrobeno bude asi 1 milión vozů).

Jason vypsal několik důvodů, podle kterých by pravděpodobně měl být Apple kupujícím automobilky Tesla do 18 měsíců:

  • Při tomto tempu by Apple mohl koupit firmu Tesla za jejich trojnásobný tržní kapitál s ročními zisky z mobilního businessu Applu.
  • Tim Cook je natolik posedlý obnovitelnými zdroji energie, že popíračům klimatických změn sdělil, že investuje 850 mil. dolarů na výstavbu obří solární farmy, která bude pohánět celý nový Apple Campus 2.
  • Model S má ve středu palubní desky v podstatě obří iPad, ale není zde mnoho aplikací, ani žádný softwarový ekosystém. Bylo by pro Apple triviální přidat Retina display, a taky pro vývojáře celkem jednoduché vyvíjet aplikace pro tento typ zařízení (například Waze, Apple Maps, iTunes, Beats, Spotify atd.)
  • Vývojáři by si mohli říct i o cenu 50 až 150 dolarů za aplikaci pro palubní desku. Lidé se totiž nebojí utrácet velké sumy peněz za modernizaci hardwaru ve svém automobilu.
  • Apple Story by vypadaly neuvěřitelně sexy s autem Tesla uvnitř, ne?
  • Vozy bez řidiče budou na trhu za 7-10 let, to znamená, že Apple a Tesla by společně výrazně urychlili pokrok v této oblasti, protože by už měli k dispozici celou řadu svých modelů a byli by připraveni k nadcházející revoluci samoovládajících automobilů.
  • Apple bude ovšem potřebovat nejméně 7 let na to, aby své auto mohl dostat na silnici (3 nebo 4 roky designování, 3-5 let budování továren za účelem výroby).
  • Nedávné zprávy uvádějí, že více než stovka bývalých zaměstnanců Applu pracuje pro Teslu.
  • Možná uslyšíme jarní překvapení: Apple je partnerem Gigatovárny Tesly?

tesla motors auto

Zdroj: calacanis.com