apple watch iconApple dnes na mediální konferenci v San Franciscu odprezentoval detaily nových hodinek Apple Watch. Uskutečnil tak až po oznámení nových MacBooků Air s Retina displejem, o kterých si více můžete přečíst zde. Apple Watch byly doplněny o další funkce a společnost ukázala, co všechno se s nima dá dělat. Apple se zmínil o praktickém použití a nakonec i o cenách.



Přesný čas

Jak už víme z minulého eventu, Apple Watch se budou řídit standardem koordinovaného světového času, neboli Universal Time Standard. Tím zajistí naprostou přesnost času s možnou odchylkou +/- 50 milisekund.

Apple Watch

Co s nimi můžeme dělat?

To je otázka, kterou si pokládá mnoho lidí a stále hledájí odpověď. Apple se však snaží ze všech sil, aby lidem ukázal správnou cestu, jak využívat Apple Watch.

Apple Watch budou pravou rukou iPhonu, bez něho nebudou mít hodinky více méně využití. Apple Watch totiž na 100 % spolupracují s iPhonem. Umožňují číst si zprávy a odpovídat na ně. Odpověď se realizujete diktováním. Apple Watch váš hlas zpracují a vy máte možnost nadiktovanou zprávu poslat v textové, nebo ve zvukové formě.

Na Apple Watch můžete přijímat a číst emaily, objevují se zde všechny notifikace, které by se objevily na iPhonu (například od Facebook, Instagram, sportovní aplikace nebo zprávy).

V neposlední řadě poslouží jablečné hodinky vždy, když vám někdo zavolá na iPhone a vy ho zrovna nemáte v kapse nebo nevíte kde je. Apple Watch totiž umí přijímat hovory, takže iPhone necháte ležet v kapse a voláte prostřednictvím svých chytrých hodinek. Tuto funkci už Apple prakticky představil pod názvem Handoff, která umožňuje volání prostřednictvím iPadu, iPodu Touch nebo Macu.

Apple Watch 3 věci

 Nejosobnější zařízení

„Apple Watch jsou naše nejosobnější zařízení“, řekl Tim Cook. Jedna z vlastností Apple Watch je tzv. hmatová zpětná vazba. Tu zajišťuje speciální součástka nazvaná Applem Taptic Engine. Tato technologie hodinkám dovolí „dotknout se“ vašeho zápěstí, kdykoliv příjde oznámení.

Postraní tlačítko u hodinek vás zavede do kontaktů, kde si vyberete požadovanou osobu, se kterou chcete začít komunikovat. Komunikace probíhá prostřednictvím několika způsobů a jej nazývá Digital Touch. Kamarádovi je možné poslat vámi namalovaný obrázek, dotek či šťouchnutí nebo rovnou váš srdeční tep.

Apple Watch nejosobnější zařízení

Praktická ukázka používání Apple Watch

Tim Cook si na pódium pozval světově známou modelku a zakladatelku neziskové organizace Every Mother Counts, Christy Trulington Burns, aby vysvětlila a popsala své zkušenosti s hodinkami Apple Watch. Christy používá hodinky pro každodenní aktivity. Na keynote řekla, že s nimi trénovala a velice ji pomohly při zdolávání půlmaratónu v Tanzánii. Využívala při tom aplikaci Workout, kde sledovala stoupání a výšku, ve které se pohybovala.

Apple Watch Tim a Christy

Aplikace v Apple Watch

Apple se pochlubil některými aplikacemi vytvořené přímo pro hodinky Apple Watch. Těmito aplikacemi jsou Workout, Uber, Shazam, Passbook a Alarm.com

Aplikace Workout na hodinkách sleduje a vyhodnocuje spálené kalorie, čas a vzdálenost. Nechybí ani vlastnost, kdy nás upozorní a příliš dlouhé sezení. Pokud se nebudeme pohybovat nebo pouze sedět dlouhou dobu, hodinky nám to dají najevo jemnými vibracemi na zápěstí. Workout nám bude každé pondělí posílat souhrn našich aktivit z minulého týdne. Mohou to být i statistiky a doporučení na následující týden.

Na Apple Watch se taky dostala aplikace Uber, prostřednictvím které si přímo na vašem zápěstí objednáte řidiče s požadavkem odvozu do místa dle vašeho přání. Hodinky budeme přikládat kromě platebních terminálů také ke dveřím hotelových pokojů místo klíčů nebo čipových karet.

Známá aplikace Shazam zavítala i na jablečné hodinky. Hudbu jednoduše rozpoznáte a pak je na vás, jestli jste spokojeni pouze s názvem interpreta a skladby, nebo jestli si ji toužíte zazpívat s pomocí textu uvedeného na obrazovce Apple Watch. Další aplikace Alarm.com umožní ovládat garážová vrata nebo streamovat obraz z bezpečnostních kamer umístěné v domě na váš displej hodinek.

Apple Watch aplikace

Výdrž baterie

Apple své hodinky vybavil pěknou celodenní výdrží baterie. Tato informace se očekávala již před keynote a celý den vydrží všechny varianty hodinek – Apple Watch Sport, Apple Watch a Apple Watch Edition. Znamená to tedy, že jablečné hodinky budou v provozu 18 hodin při normální zátěži, tj. občasné sledování hodin a notifikací nebo chvilkové používání aplikací.

Apple Watch v Apple Store

Ceny na závěr

Apple Watch Sport – speciální hliník
38mm: $349 = 8.757,- Kč
42mm: $399 = 10.000,- Kč

Apple Watch – nerezová ocel
38mm: $549 až $1049 = 13.776,- Kč až 26.320,- Kč
42mm: $599 až $1099 = 15.030,- Kč až 27.577,- Kč

Apple Watch Edition – 18-karátové zlato
38mm: $10.000 až $17.000 = 250.930,- Kč až 426.580,- Kč
42mm: $12.000 až $15.000 = 301.439,- Kč až 376.799,- Kč

Apple Watch typy