macbook 2015 iconNový MacBook a aktualizovaný 13-palcový MacBook Pro s Retina displejem dostali přepracovaný trackpad s názvem Force Touch Trackpad. Nový trackpad dokáže stejně jako na Apple Watch rozlišit mezi rozdílným tlakem.



Apple upustil od mechanických clickpadů a přešel na nový design s čtyřmi senzory tlaku. Na novém trackpadu můžete ťuknout kdekoliv a navíc se vyhodnotí síla stisku. Senzory jsou svázány s Taptic Engine, který je i v Apple Watch. Stejně jako hodinky i trackpad má sadu vibračních motorů, které poskytují „Force Feedback,“ mají nahrazovat haptickou odezvu clickpadu. Ty mohou přivodit efekt, že sami rozeznáte tlak, jakým působíte na trackpad.

force_touch_coils

Server iFixit odhalil elektromagnety, které stojí za Taptic Engine. Ve skutečnosti se MacBooku pod plochou trackpadu skrývají čtyři samostatné magnety, mohou pracovat společně, v různých kombinacích pro vytvoření různé vibrační zpětné vazby.

Různý stisk má i různý výsledek v systému. Pokud třeba v QuickTime hruběji zatlačíte na posun v před, video se zrychlí.

force_touch_strain_gauge

Ačkoliv je nový trackpad jednou z hlavních funkcí nového MacBooku, zatím je na trhu pouze v 13-palcovém MacBooku Pro s Retina displejem.

Rozšíření trackpadu můžeme očekávat u všech laptopů, Taptic Engine by našel uplatnění v Magic Trackpad a Magic Mouse a jelikož je v hodinkách, bylo by logické ho přidat k iPhone a iPad.

forcetouch

Zdroj: macrumors.com