spring media event apple keynote iconLetošní první Apple Keynote Event se konal v San Francisku pondělí 9. 3. 2015 a to v 10 a.m PDT, tedy přesně v 18:00 hodin naše času. Opět byla celá událost živě streamován na Apple TV, ale také přes internetový prohlížeč Safari na iOS, OS X, Windowsu a iTunes. To zajisté potěšilo nejednoho Apple nedočkavce.



Pro novináře bylo zajištěné skvělé Wi-Fi připojení, takže se celý svět nemusel obávat rychlosti přenášení novinek z celé prezentace. Ještě před zahájením eventu Eddy Cue poslal na Twitter vtipnou zprávu „Nastavil jsem si hodiny o hodinu napřed. Kde jsou všichni?“. Na Keynote se objevil Jimmy Iovine a hovořil s redakcí Re/code. Můžeme čekat, že vystoupí i Philip Schiller, Craig Federighi, Jony Ive a samozřejmě Tim Cook. Dokonce se na Keynote dostavil i americký demokratický politik Al Gore.

Před zahájením se pokouší propagovat různí výrobci své doplňky pro Apple Watch. Novináři při vstupu do místnosti, kde za chvíli vystoupí Tim Cook mohou slyšet píseň I Bet My Life od Imagine Dragons.

Někteří zaměstnanci Applu už na rukou nosí Apple Watch. Bohužel Jimmy Iovine a Dr. Dre se neukázal. Novináři jsou požádáni, aby ztlumili svá zařízení a na stolech jsou již připravené Apple Watch.

1

Prezentaci zahájilo propagační video s Apple Story v Číně a při slavnostním zahájení samozřejmě nesměl chybět nikdo jiný než CEO společnosti Apple, Tim Cook. Hned po příchodu řekl: „Je to naprosto úžasné,“. Celkem se na světě nachází 453 obchodů a až 120 miliónů lidí navštívilo Apple Story.

5

 Pay

apple watch pay

Na více než 700 000 místech můžete už platit přes Apple Pay.

 Watch

4

Tim Cook začal po necelé hodině od zahájení eventu začal mluvit o Apple Watch. Hodinky budou velice individuální a každý si je bude moci sestavit podle sebe, to dokládá i dětský vzhled ciferníku ve stylu Mickey Mouse. Taptic Engine vás bude upozorňovat na různé notifikace, které si sami povolíte. Notifikace jako třeba zprávy a e-mail můžete rovnou číst.

5

Pokud nakreslíte zprávu a pošlete, druhý uživatel uvidí jak ji kreslíte. Mezi hlavní zaměření patří ale aplikace pro fitness. Hodinky Vám zobrazí fyzickou zátěž, srdeční tep a spoustu další dat. Přes mikrofon pak můžete přijímat hovory.

6
Christy Trulington Burns používala hodinky na maratonu v Africe. Natočila video, kdy běhala s Apple Watch a přitom jí pomohala aplikace Workout. Christy potom došla na pódium a objala se s Timem Cookem. Prozradila také, že napíše blog na Apple.com.

7

Každé oznámení na iPhonu může být i na Apple Watch a Siri vám pomůže s obvládáním hodinek.

Kevin Lynchy mluvil o způsobu používání hodinek. Hodinky můžete využít v práci ne prohlížení Twitteru. Hodinky dokáží rozpoznat, kdy na ně mluvíte s heslem „Hey Siri“.

iMessage mají novou ikonu a na hodinkách budete odpovídat formou samolepek. Apple Watch jsou skvěle použitelné pro placení na terminálech Apple Pay.

8

Pro pracovníky Applu je nejdůležitější vzhled Mickey Mouse, ale důležité aplikace jako Instagram nebo Uber jsou na Apple Watch také.

Aplikace Passbook vám ukáže informace třeba o vašem letu. Pokud chcete nakreslit obrázek můžete vybrat barvu. Hodinky mohou odemknout dveře v hotelu, dokáží rozpoznat hudbu v aplikaci Shazam a aplikace Alarm.com vám umožní ovládat garážová vrata nebo mohou streamovat obraz z bezpečnostních kamer v domě.

1

Hodinky mají výdrž 18 hodin. Nabíjení bude fungovat skrze magnetické indučkní nabíjení. Nově bude dnes spuštěna kategorie aplikace pro Apple Watch.

2

Tim Cook zopakoval v jakých kolekcích budou Apple Watch k dispozici. Jony Ive promluvil o materiálech a nerezové oceli.

5

Apple Watch Sport 349 dolarů (8.757,- Kč)  za 38  mm displej a 399 dolarů (10.000,- Kč) za 42 mm verzi.

3

Apple Watch od 549 dolarů (13.776,- Kč) do 1 049 dolarů (26.320,- Kč) za 38 mm a 599 dolarů (15.030,- Kč) do 1 099 dolarů (27.577,- Kč) za 42 mm, cena závisí na zvoleném náramku.

Apple Watch Edition budou dostupné jen ve vybraných obchodech. Nejvyšší edice hodinek začne na 10.000 dolarech (250.930,- Kč). Hodinky budou dostupné od 24. dubna, ovšem pouze v 9 zemích. Kdy se dostanou do ČR zatím nikdo neřekl. V Apple Storech  jsou připraveny nové stoly. Více podrobností o Apple Watch, informací o dostupnosti a kompletní galerii najdete přímo zde.

4

iPhone

iphone-6-plus

Apple iPhone je stále oblíbenější má 99% spokojenost zákazníků. Prodalo se jich na 700 milionů kusů. iPhone mění náš život CarPlay, HomeKit a Health se stává součástí našeho života. Až 900 aplikací spolupracují s HealthKit.

MacBook

8

Prodeje Macu se stále zvedají, zatímco prodeje ostatním firmám klesají. Nový MacBook má rozlišení 2304 x 1440 pixelů na 12″ displeji s hmotnost necelého jednoho kilogramu. TrackPad má 4 nové vrstvy vnímajicí lehké dotknutí a tvrdší přitlačení nebude se tedy ovládat stiskem, ale tlakem (Taptic Engine). Pokud stisknete silněji tlačítko v QuickTime video se zrychlí.

Šasi je z jednoho kusu hliníku a nepotřebuje žádné aktivní chlazení.

2

Procesor Intel Core M o výkonu 1,3 GHz s možností navýšení na 2,9 GHz. Základní deska je doslova miniaturní. Díky velmi malé základní desce mohl Apple většinu místa vyplnit bateriemi. Baterie jsou tvarované na tvar šasi a MacBook i se svojí tenkostí vydrží 9 hodin při prohlížení na internetu a 10 hodin přehrávání videa.

1

Nově byla představen konektor USB-C s třetinovou velikostí klasického USB. Nahrazuje všechny koncovky jako Display Port, dobíjecí konektor, HDMI a VGA.

9

Nabízen bude ve stejných barevných variantách jako iPhone, tedy ve stříbrné, vesmírně šedé a zlaté barvě. Notebook je tenký 13,1 mm a o 24% tenčí než MacBook Air. Obsahuje zcela novou klávesnici s mechanizmem Scissor umožňující ještě tenčí profil, ale i tak je podsvícená. MacBook je šetrný k životnímu prostředí a může být použit při vzletu letadla.

6

Cena počítače je 1299 dolarů (32.500,- Kč) a dražší model za 1599 dolarů (40.100,- Kč). Apple nabídne 12 palcový Retina displej a konfigurací 1,3 GHz Intel Core M, Intel HD 5300, 8 GB pamětí RAM a 512 GB SSD.

3

CarPlay

7

Každý hlavní výrobce nyní podporuje CarPlay a do konce roku přijde 40 nových modelů s CarPlay.

Zdraví

6

Jeff Williams prozradil, že ResearchKit pomůže lékařům v komunikaci a lepší diagnostiku. Aplikace mPower pomůže výzkumu parkinsonovy choroby. Dokážeme měřít spoustu dat, třeba akcelerometrem pohyb, aplikace Asthma pomůže diabetikům a aplikace Breast Cancer slouží k diagnostice rakoviny prsu.

Rozhodně potěší, že Apple se chlubí tím že nezaznamenává uživatelská data od Applu nikdy NSA nedostane.

Následuje video z nemocnic, jak pomáhá ResearchKit, po kterém nastal v sále velký potlesk publika.
ResearchKit bude Open source. Očekávat můžeme ResearchKit příští měsíc a prvních pět aplikací bude uvolněno již dnes.

 TV

4

Tim Cook potvrdil přidání kanálu HBO NOW do nabídky Apple TV a CEO společnosti HBO, Richard Plepler potvrdil exkluzivní partnerství mezi Applem a HBO za 14,99$ měsíčně s tím, že první měsíc budou mít zákazníci HBO NOW zcela zdarma a přístup k titulům jako Game of Thrones nebo Sex ve městě.

 

 

Článek vytvořil redaktor Michael Boháček a šéfredaktor Izzy Cooper.