apple thunderbolt thundebolt iconIntel se nehodlá vzdát Thunderbolt portu i když nemá široké pole působnosti. Intel by mohl na Tchaj-wanu 2. června představit novou generaci Thunderbolt 3. Bohužel Thunderbolt využívá pouze Apple a výrobci doplňků pro Apple. Výrobci počítačových desek od Thunderbolt portu rychle upustili.



Thunderbolt 3 by mohl zdvojnásobit šířku pásma a teoretická rychlost by se mohla dostat na 40Gbps. Konektor by se mohl prodělat i nějaké změny. Konektor by mohl být o 3mm kratší než Thunderbolt 2 který sdílí design s Mini DisplayPort. Spekuluje se i o reversibilním konektoru, bylo by tedy možné ho zastrčit z obou stran. S jediným kabelem by bylo možné řetězit dvojici 4K displejů. Apple a jiné firmy by mohli konektor použít pro displeje s rozlišením 5K.

Bohužel po představení nového Thunderbolt portu třetí generace si ještě velmi dlouho počkáme na využití v počítačích. Thunderbolt 3 bude vyžadovat procesor Intel Skylake.

Thunderbolt 2 Intel představil v roce 2013 a datové přenosy dosahují teoretického maxima až 20Gbps s podporou 4K rozlišení. Apple používá Thunderbolt 2 u všech počítačů až na nový MacBook s 12-palcovým displejem.

thunderbolt2dock-morethunderbolt

Zdroj: imore.com