icloud_photo_library_iconBloomberg informoval, o pracích na dramatickém upgradu datových center Applu. Důvodem může být nová streamovací služba, která bude vyžadovat jistý výkon v cloudových centrech.



Apple nechce spoléhat na firmy třetích stran, a proto chce, aby služba fungovala v jeho vlastních cloudech. Apple bude dokonce budovat své vlastní optická spojení mezi jeho klíčovými datovými centry v Kalifornii, Severní Karolíně a Oregonu.

Apple využívá servery od HP, switche od Cisca a NetApp uložiště. Pracuje se na vlastních řešeních, které by mohlo zvýšit efektivitu a snížit náklady a podobné věci.

Bloomberg podotkl, že Apple si zanechá stávající výbavu, ale spíš se bude rozšiřovat a postupně nahrazovat.

„Od Applu se neočekává, že by nahradil stovky tisíců serverů a dalších zařízení ve svých datových centrech, ale bude využívat především vlastní stroje, protože buduje nová zařízení. Začátkem tohoto roku Apple uvedl, že utratí 3,9 miliardy dolarů za datová centra v Arizoně, Irsku a Dánsku. Funguje to alespoň na jednom produktu, tzv. switch top-of-rack, využívá open-source software od startupu Cumulus Network Inc. běží na serverech zhotovených Tchajwanskou firmou Quanta Computers Inc., prozradili dva zdroje.“

Apple také chce postavit vlastní vysokorychlostní optické trasy mezi těmito cloudovými centry pro zvýšení šířky pásma a zvýšení efektivity a tím zoptimalizuje přidělování serverů k těmto službám. To je postup používaný společnostmi jako Google, Amazon, Microsoft nebo Facebook. Budoucnost by to mělo i v případě připravované služby pro Apple TV.

Apple v minulosti spoléhal na externí Content Delivery Networks ale začal používat své vlastní CDN od minulého roku. Využil je třeba k distribuci iOS 8.

Možná se bližší informace dozvíme na dnešním WWDC 2015 v 19:00. Apple by se mohl o svých datových centrech zmínit v případě, pokud představí novou hudební službu.

datové centrum apple

Zdroj: 9to5mac.com