facebook_iconDle serveru newscientist.com Facebook usilovně pracuje na vývoji nového algoritmu na rozpoznávání nejen obličeje člověka. Pokud si myslíte, že jediným způsobem jak přesně odlišit dva různé typy lidí od sebe je tvar obličeje, tak jste na omylu.



Nová technologie nevužívá pouze sken obličeje, ale všechny charakteristické znaky člověka jako je styl účesu, tvary těla, dominantní postoj a v neposlední řadě i charakteristické oblečení pro danou osobu. Existuje spousta specifických aspektů podle kterých je každý z nás jedinečný. „Pro příklad, Marka Zuckerberga velice snadno rozeznáte, protože se obléká pouze do šedého trika.“ Facebook team svůj algoritmus otestoval skrze Flicker, kde bylo vyhodnoceno přes 40 000 publikovaných fotografií. Někteří lidé byli na fotografiích k objektivu otočení přímo a někteří byli vytočeni do stran či zády.

Dle vyhodnocení testu dokázal algoritmus Facebooku vyhodnotit identotu člověka s přesností 83%. Facebook doufá, že novou technologii začlení do svého AI a bude výhradně sloužit k vytřídění Vašich foografií a k upozornění na přidanou fotografii s Vámi na profil jiné osoby, kdy tuto opreci budete moci nadálku schválit či zamítnout. Tato myšlenka je poněkud futuristická a sám generální ředitel společnosti Apple Tim Cook naráží na vážný nedostatek ochrany osobních údajů „Jak by se někomu mohli líbit takzvané free služby [společností Facebook a Google], my věříme, že je důležité mít své ID svůj osobní email a anonymní historii vyhledávání a ne své údaje poskytovat na bůh ví co a bůh ví kde“.

tim cook icon

Zdroj: macworld.co.uk