baterie_iconApple nabízí v iOS 9 novou položku „Baterie“, kde máte možnost si zvolit „Režim nedostatku energie“. Co se ve skutečnosti děje při aktivaci tohoto režimu? První čeho si všimnete je, že ukazatel baterie v pravém horním rohu dostane žlutou barvu místo černé či bílé.



Téměř okamžitě zeslábne podsvícení displeje po 15-ti vteřinách je podsvícení po neaktivitě ještě slabší a po 30-ti vteřinách obrazovka úplně zhasne. Samozřejmě se automaticky iPhone zamkne, takže používáte více Touch ID nebo číselný kód.

Co nás ovšem překvapilo je stálá aktivita Wi-Fi, Bluetooth, stejně jako mobilních dat LTE, 3G a 2G. Převážnou spotřebu si bere rozhodně displej a jeho podsvícení, ale neustálé vyhledávání Wi-Fi, Bluetooth nebo mobilních dat bude mít určitě také velký vliv na výdrž baterie. Ano, můžete si aktivovat režim „Letadlo“, ale v takovém případě si ani nezavoláte nebo nenapíšete SMS zprávu.

Přímo v nastavení tohoto režimu se píše o nevyzvedávání pošty a neaktualizaci aplikací na pozadí. Ovšem skutečnost je trochu odlišná, protože aplikace normálně oznámí příjímání nového e-mailu do vaší schránky i v tomto režimu. Dále jsou zakázány pohybové efekty a animované tapety.

Ikdyž Apple zatím vydal 1. beta verzi iOS 9, tak tyto základní věci by nově představený Režim nedostatku energie měl obsahovat. Záhadou také zůstává, zda se omezí i samotný výkon iOS zařízení.

baterie