ios_9_iconS vydáním další beta verze iOS 9, která je oficiálně očekávána v letošním roce spolu s novou verzí iPhone je zde první beta, která je již navržena tak, aby uživatelům dokázala zásadně prodloužit životnost baterie.



Při aktivaci úsporného režimu se omezí výkon CPU, automaticky se vypnou aplikace na pozadí, animované tapety, automatické aktualizace aplikací a pohybové efekty. V normálním režimu dosáhl dle benchmark testu Apple iPhone 6 Plus 1606 bodů při zátěži jednoho jádra a 2891 při zátěži obou jader CPU. Při zvoleném úsporném režimu doáshl tento samý iPhone 6 Plus hodnot 1019 bodů při zátěži jednoho jádra a 1751 bodů při zátěži obou jader CPU.

Podobných výsledku dosáhl i iPhone 5s, kde byl snížen celkový výkon CPU o 40%. Tento režim se aktivuje teprve když iPhone klesne na hladinu baterie pouhých 20% a upozorní na sebe vzhledným pop-up okénkem, kde si uživatel může rychlým buttonem jednoduše režim aktivovat dle potřeby. Přímo v nastavení telefonu přibyla také nová nabídka s nastavením baterie. Přímo na aktivní funkci úsporného režimu Vás upozorní i žlutá ikonka stavu baterie v pravém horním rohu. Samotná beta iOS 9 prodlouží životnost baterie o hodinu užívání a v úsporném režimu odalší 3 hodiny a to je veliký pokrok vpřed, když uvážíme, že tohoto lze dosáhnout pouhou úpravou jádra systému.

benchmark ios9
vlevo zátěžový test v normální režimu, vpravo zátěžový test v úsporném režimu
Zdroj: macrumors.com