ios_9_iconApple se konečně odhodlal a představil zcela nový iOS 9. Ihned po prezentaci OS X, přichází na scénu operační systém pro jablečné telefony a tablety. O jeho detailní představení s ukázkou se postaral chlápek v modré košili jménem Craig Federighi, který téměř ihned začal s chválou iOS 8.



Craig Federighi jako první zmínil Siri, hlasovou asistentku, která je s přichodem další OS opět o něco lepší. Má bohatší slovní zásobu a na váš rozkaz vám ukáže, například fotografie z danéh místa a data. Asistentka disponuje nově i velmi zajímavou funkcí – zapojíte-li svá sluchátka v tu dobu, kdy běžně posloucháte hudbu, Siri automaticky začne přehrávat vaši knihovnu skladeb. Siri si ještě lépe rozumí s Spotlight – navhrne vám tak, které lidi můžete kontaktovat.

siri_ios9

Další zmíňka směřuje na kalendář, který se také dočkal značného vylepšení – tedy jeho plánování. Nově vám nebude jen „tupě“ plánovat to, co zadáte přesně na minutu, ale bude vyhodnocovat i nepředvídatelné situace, které jsou zrovna například na silnici. Kalendář je lépe propojen s emailem, takže téměř hned, bez otevření mailu, vám naplánuje události.

ios9_calendar

Každého určitě zajímá i zabezpečení těchto novinek. To nese název „Inteligence“ a zkráceně to znamená, že vůdcem vašeho telefonu jste vy. Všechna data, se kterými Spotlight a Siri pracují jsou zcela anonymní, takže nejsou jakkoli propojeny s Apple ID – Apple je tak dál nebude sdílet.

Velkého vylepšení, které se Apple rozhodně povedlo je aplikace Poznámky, která nově umožňuje přidávat více objektů, než je text. Přidáte tak obrázky nebo můžete kreslit. Změny se dočkala i aplikace Passbook – už není. Nově existuje Wallet, který přináší podobné funkce a rozumí si s Apple Pay.

notes

Ihned potom následuje zmíňka o aplikaci Mapy. Bohužel se nic netýká České republiky. Nové Mapy jsou dělany i pro chodce, takže lépe využijí i hromadnou dopravu, se kterou Mapy spolupracují. Apple ale nezapomíná na svou službu Apple Pay, takže na v mapě jednoduše zjistíte, zda v daném podniku lze pomocí této služby platit.

Mapy

Před diváky přichází Susan Prescottová, která všechny stručně obeznámila s novou aplikací iOS 9 – News. Jak už z názvu lze poznat, aplikace vám zcela určitě urychlí získávání novinek. Spolupráce s velkým množstvím zdrojů je zde samozřejmostí. Aplikace je tedy doplněna i o obrázky a videa.

News

Po představení několika novinek se zaměňuje iPhone za iPad, kde je téměř ihned prezentována klávesnice. Ta obsahuje rychlé volby „kopírovat“, „vyjmout“ nebo „vložit“. Novinkou iOS 9 je i trackad klávesnice.

keyboard

Na scénu přichází i poměrně hodně kritizovaný multitasking, o kterém se spekulovalo už dříve. Podle všechno by ale měl narušit stabilitu systému, to si v Apple ale nemyslí! Nově je tady možné používat dvě okna vedle sebe – tak jak to známe z Macu. Samozřejmě i tato funkce zkrývá nějaké „ale“ – klasický „Split Screen“ využijete jenom u iPadu Air 2. Cetrum otevřených aplikací dostává nový design.

multitasking

center

Velká chvála patří Applu za tuto „novinku“ – úsporný režim. Tu jsem jako iOS uživatelé mohli závidět několika majitelům Androidu. Apple ale splňuje naše očekávání a Úsporný režim dokáže z baterky dostat další 3 hodiny. A další dobrá zpráva? Aktualizace zabere 1,8 GB.

A kdy se iOS 9 dočkáme? Beta pro vývojáře už dnes, veřejná bude dostupná už v červenci a finální verzi budeme moci stáhnout na podzim. A dostupnost? I pro iPhone 4s. S iPady to samé – počítejte, že nový iOS 9 bude šlapat i na iPad 2.

Kompletní „Shrnutí – WWDC 2015“ a veškeré představení novinek můžete číst zde.

beta_iOS9