wwdc_2015_iconDnes v pondělí 8. června 2015 se v San Franciscu, přesněji Moscone Centeru konala pravidelná červnová vývojářská konference WWDC 2015. Hlavní prezentace začala přesně v 19:00 hodin a i tentokrát se ukázala jako event plný očekávání ve velkém duchu. Celá konference se nesla v přátelském a uvolněném duchu plném vtipů.



Novináři a vývojáři se sešli před budovou Moscone Center označenou jako dojicí log Applu. Po městě visí bilboardy s motivem podobným jako na pozvánce na WWDC a hlavním motem letošní World Wide Developer Conference je „The epicenter of change.“

Tim Cook ještě před zahájením tweetnul: “Rise and shine, developers.“

V obřím sále je jedno hlavní pódium, kde vystoupí Tim Cook a další. Návštěvníci sedící na sedadlech dál od pódia budou mít možnost sledovat dění na čtveřici obrazovkách, zavěšených na stropě.

2

Na pódiu jsou dva iMacy a jeden Thunderbolt displej. Na WWDC 2015 dokonce přišel i Trent Reznor a Dr.Dre.

Zezačátku hraje Ship to Wreck od Florence + The Machine, dále I Bet My Life od Imagine Dragons. Mezi další interprety puštěný před zahájením je Do not Wanna Fight od Alabama Shakes. Hudba hraje Say My Name (Kastle Remix). Jedna z písní je i The Wire. Jeden z hitů Century od Fall Out Boy rovněž zazněl a nesměla chybět ani píseň Uptown Funk.

1

Vývojáři a novináři mají na WWDC problém s Wi-Fi. Dokonce novináři z The Verge sdělili, že Google ve stejné budově před pár týdny na Google I/O neměl s Wi-Fi takové problémy jako Apple na WWDC. Eddy Cue a Phil Shiller si stihl popovídat s lidmi v publiku.

3

Apple začal celou konferenci vtipným videem s Davidem LeGary, ve kterém se objevuje několik postaviček z her jako Angry Birds nebo Monument Valley nebo Goat Simulator.

Hned po zhlédnutí videa se objevil na pódiu Tim Cook. Přišel v modré košili a džínách. Hned na něj někdo zakřičel „I LOVE YOU!!“

Nutno poznamenat, že měl Tim špatně umístěný mikrofon, díky tomu docházelo k občasným ranám při potkání látky s mikrofonem.

apple-wwdc-2015_0218

Potom se Tim rozpovídal: Dnes přišlo 350 mladistvých. Nejmladší je dvanáctiletá holčička. Přišli lidé z 70 zemí světa 80% lidí je na WWDC poprvé. Zaznělo i „Dnes Apple přinese nativní aplikace pro Apple Watch.“

apple-wwdc-2015_0230

os_x_el_capitan_iconOS X EI Capitan

Tim potom předal slovo Craigovi Federighi a ten řekl „první bude na řadě OS X“. Apple má 55% uživatelů OS X Yosemite. Uživatelé ho přijmuli nejrychleji dosud. Novým nástupcem bude OS X EI Capitan.

1

Spotify začne fungovat skoro jako Siri, kdy je vyhledávání schopné zjistit výsledky z fotbalu nebo počasí.

Apple se zaměřil na výkon a zkušenosti. Přijdou nová gesta.

V Safari si můžete připnout stránky pouhým přetažením záložky na levé straně. Po kliknutí na odkza z připnutého místa otevře kartu. Můžete ztlumit nebo najít zvuky pouhým kliknutím na ikonu reproduktoru.

2

Novinky přijdou i ve správci oken. Nyní můžete automaticky uspořádat okna tažením oken do stran. Můžete ze Safari jednoduše přetáhnout třeba název URL nebo obrázek třeba do Mailu.

Nový systém je 1,4x rychlejší ve spouštění aplikací. Hráči a vývojáři ocení Metal v OS X. Už se nebude používat OpenGl. Můžeme očekávat 40% nárust výkonu. Adobe dostalo 8x lepší vykreslování v AfterEffects.

3

Přišla řeč na Epic Games. Metal s Unreal Egine bude znamenat mnohem lepší grafiku ve hrách než dosud. Hra je velmi pokročilá.

1

Můžete zničit cokoliv budete chtít, ale předvedení mohla být určitě použita realističtěji vypadající hra. Hra je podobná Sunset Overdrive.

4

Veřejná beta OS X El Capitan přijde v červenci. Dnes očekávejte beta verzi tohoto systému pro vývojáře. OS X vyjde zadrma pro širokou veřejnost až na podzim tohoto roku.

2

ios_9_icon

iOS 9

Craig mluvil o iOS. Apple má 83% aktivních uživatelů iOS 8. Android 5 používá jen 5% uživatelů. V první řadě se Apple zaměřil na Siri. Siri odpovídá na miliardu žádostí týdně. Siri bude mít nové prostředí.

iOS má úsporný režim. Přidá vám až hodiny na výdrži baterie. iPS potřebuje jen 1,8GB a k tomu velká hromada SDK pro vývojáře.

Dokáže odpovědět třeba na otázku „Ukaž mi fotky z Utahu od loňského srpna.“ Siri ví co chcete dělat v některé období. Jako kdy chcete pustit hudbu.

3

Kalendář zvládne opuštění notifikace založené na provozu stejně jako Google Now. Siri spoulpracuje se Spotlight. Třeba vám můžou poradit komu chcete volat. Spotlight dokonce dokáže převádět jednotky. Vývojáři mají nové možnosti pomocí API pro vyhledávání. Jedna z funkcí je automatické přidávání upomínek do kalendáře.

4

Aktualizace se dočkala i aplikace Photos. Vtipně se ukazují v prezentaci trapné polohy členů vedení Applu.

8

 

apple_pay_iconApple Pay

Jennifer Bailey mluvila o Apple Pay. Apple Pay dostane novou NFC čtečku k platebním terminálům od Square. Apple Pay se dá jednoduše použít v aplikacích. Apple Pay přichází do Velké Británie už příští měsíc.

9

Velká Británie spustí Apple Pay s 8 bankami. Apple Pay bude fungovat v městské hromadné dopravě Londýna.

7 6

wallet_iconWallet

Můžete od prodejců získávat odměny za koupi a ty se uloží v telefonu. Půjde o věrnostní karty. Passbook je ukončen nahradí jej Wallet.

5 10

poznamky icon poznámkyPoznámky

Craig hovořil o dalších funkcích včele s palikací Poznámky. Můžete vytvořit seznamy v poznámkách a přidat fotografii nebo dokonce kreslit.

11

iOS 7 maps mapy apple - iconApple Mapy

Nedílnou a důležitou součástí sytému iOS jsou také Apple Mapy. Přibližně 5 miliard požadavků vyslechne aplikace Mapy. Apple přidal trasy hromadné dopravy.

13

Když klepnete na stanici můžete si prohlédnout trasu a dokonce jednoduše můžete přejít z vlaků na autobus. Nečekejte tuto funkci v ČR nebo SK, nyní v mapách najdete i obchody s podoporou Apple Pay.

14

 

aplikace_news_novinky_iconNovinky

Novou aplikaci v iOS jsou Novinky. Obsah v aplikaci budou tvořit největší světové zdroje. To může pomoci prohlížení novinek a aplikace by neměla být tak náročná.

17

VP Susan Prescott prozradila, že Apple bude konkurovat Flipboardu. Aplikace by měla nabídnout nejlepší zážitek ze čtení článků na mobilu. Můžete si články uložit na později. Applikace Novinky se dokonce učí co vás zajímá. V aplikaci je i karta Prozkoumejte.

15

Aplikace dokonce řadí články.  Novinky neobsahují žádné reklamy a fotografie se zobrazují do mozaiky.

V aplikaci bude napříklady NYT, ESPN, Conde Nast a spousta dalších. Apple Novinky budou dostupné v USA, Velké Británii a Austrálii.

5

klavesnice_klávesnice_iconKlávesnice

Klávesnice se dočkala několika nutných změn, nyní máte základní funkce jako kopírování hned v liště nad klávesnicí. Můžete používat dva prsty pro pohybování kurzoru. Konečně se dočkáme plnohodnotné klávesnice!

7

multitasking_iconMultitasking

Multitasking posune dál post-PC éru. iPad má nový přepínač úloh. SlideOver přetáhnete aplikaci z boku nad jinou aplikaci. Apple okopíroval funkci z Windows 8 a Ubuntu Touch.

2

Obě aplikace budou aktivní v jednu chvíli. Můžete přetahovat obrázky mezi několika aplikacemi. Stále fungují gesta čtyřmi prsty. Aplikace můžou být rozděleny na 50/50 nebo 70/30.  Video může fungovat v režimu picture in picture.

4

SpliktView bude k dispozici pouze na iPad Air a Air 2, iPad mini 2 a mini 3. SlideOve a picture in picture je taktéž jen pro novější tablety.

3 1

homekit ihome iconHomeKit

HomeKit nyní dokáže ovládat i rolety oken, pohybová čidla, bezpečnostní systémy a může se připojit na iCloud.

8

carplay_iconCarPlay

CarPlay nyní podporuje aplikace, které automobilka vytvořila a auto může tedy přecházet mezi několika rozhraními a CarPlay funguje bez kabelu.

9

swift iconSwift 2

Swift 2 bude Open Source. Použije standardní knihovny pro iOS, OS X a dokokonce i Linux. Veřejná beta iOS 9 přijde v červenci a vývojáři ji mohou vyzkoušet již dnes a na podzim přijde zdarma i pro všechny uživatele iOS 8.

10

Tim Cook řekl, že je těžko uvěřitelné, ale App Store přišel taprve před sedmi lety.  Aplikace byly staženy už 100 miliardakrát. Apple vyplatil 30 miliard dolarů vývojářům. Aplikace jsou zlomový okamžik lidstva. 98% společností Fortune 500 mají aplikaci v App Storu. App Storu má už 195.000 aplikací pro výuku. 850 aplikací se stáhne každou vteřinu. Průměrný člověk stáhl 119 aplikací do svého iOS zařízení.

11

12

apple_watch_watchos_2_iconwatchOS 2

Kevin Lynch představil watchOS 2. První novinka je photo face na nový ciferník z časosběrných fotografií. Vývojáři mohou nyní dělat své vlastní kompilace. Jedná se o malé widgety na ciferníky s informacemi.

13 14

Můžete se dokonce podívat zpátky v čase, zjistit co v notifikacích přišlo a změnilo se.

Hodinky mají Režim noční stolek.

15

Můžete odpovídat na Maily nebo telefonovat přes FaceTime.

17

Fitness aplikace dokáže ovládat Siri. Můžete sbírat Achievementy, které vypadají jako medaile ze 70. let. Apple Watch má také samozřejmě novou Wallet.

18

V mapách můžete prohlížet trasy veřejné dopravy. Siri v hodinkách může ovládat zařízení s podporou HomeKit.

19

Aplikace nyní spravují hodinky, kromě grafiky ta bude stále zpracována v iPhonu. Vývojáři mohou používat mikrofon a reproduktor. Můžete pustit video na hodinkách, ale důležitá funkce je přístup k HealthKit z hodinek. HomeKit má nativní podoporu v hodinkách. Vývojáři mohou použít data z akcelerometru nebo Taptic Engine, či přístup k digitální korunce.

Můžete dokonce ovládat svoje auto např. v aplikaci VW pokud máte auto od VW, třeba změníte teplotu v autě.

Beta verze pro vývojáře vyjde dnes a uživatelé si nový watchOS 2 mohou nainstalovat na podzim.

21

apple_music_hudba_icon Music

„One more thing.“ Apple Music přichází na světlo světa. Před ním přijde video o historii hudby. Gramofóny, pásky, MC, CD, rádia všechny přehrávače hudby až po walkman.

Jimy Iovine dost svérázným způsobem začal představovat tuto službu „Technologie a umění mohou spolupracovat, alespoň u Applu.“ Vroce 2015 je hudební průmysl roztříštěn.

3

„Je zapotřebí, aby s hudbou bylo zacházeno méně jako s digitálním kusem a více jako technikou.“ Apple Music funguje 24 hodin 7 dnů týdně. Jediná aplikace pro hudbu ve vašem iPhonu. Vůbec první rozhlasová stanice fungující 24 hodin 7 dní v týdnu. Jedna stanice se snaží být pro všechny lidi.

1

Beats Connect umožní spojit umělce a fanoušky. Eddy Cue bude používat algoritmické doporučení. Nová karta se jmenuje For You, zde se objeví umělci kteří by vás mohli zajímat.

Beats One je místo pro spojení s vašimi umělci. Eddy Cue ukázal jak třeba Pharell použil Beats Connect aby mohl psát a publikovat to co fanoušci chtějí. Jde o jakousi sociální síť.

5

Poté přišel Drake na pódium: „Chci upřímně říci, že je čest být v této místnosti. Můj tým přinesl naši hudbu a naše vize k lidem.“ Drake tvrdí, že Connect přichází v tu njevhodnější chvíli a právě vydává nové album a podělí se o něj skrze Beats Connect.

4

Eddy pustil si Fall Out Boy. UI apllikace Music tvoří plovoucí červené bubliny. Eddy Cue si dokonce zatančil na latinskou hudbu. Zajímavá novinka jsou přehrávání hudebních videí v HD.

76

Apple se snaží zaujmout zcela nové umělce. Siri dokáže v aplikaci Music vyhledávat a pouštět písničky.

8

Služba bude spuštěna 30. června ve 100 zemích a pro uživatelé Androidu na podzim. Přijde Windows i Android verze.

9 10

Apple Music stojí 9,99 dolarů a první 3 měsíce jsou zdarma. Pro až 6 členů rodiny zaplatíte 14,99 dolarů.

11

Apple představil i novou reklamu na Apple Music, kterou můžete poslouchat např. přes Beats sluchátka.

12

Celou prezentaci zakončila skupina Weekend s písní I Can’t Feel My Face.

1314

Článek připravoval Izzy Cooper a Michael Boháček.