os_x_el_capitan_iconApple na dnešní vývojářské konferenci představil další verzi operačního systému OS X 10.11 s názvem El Capitan, který je pojmenován po známém místě v Kalifornii. Apple ještě před uvedením nastínil míru adopce OS X Yosemite, tedy kolik procent uživatelů za dobu 8 měsíců přešlo na tento OS. V podání Yosemite to bylo 55%, Windows 8.1 měl jen 7%.



Představení nového OS X El Capitan, stejně jako iOS 9, se ujal Craig Federighi a věnoval se těm nejdůležitějším funkcím, který nový OS X nabízí. Tyto funkce rozdělil do dvou bloků – Experience (Zkušenost) a Performance (Výkon).

OS X El Capitan

Uživatelská zkušenost

Nový OS X El Capitan vylepšil spoustu dosud již známých vychytávek. Přidána byla nová gesta v aplikaci Email a Safari. V přehledu emailů nyní můžete pomocí dvou prstů například v okamžiku odstranit email nebo si dokonce otevřít několik záložek s emaily najednou. Spotlight umí další nové funkce jako zobrazování sportovních výsledků nebo aktuálního počasí. Vyhledávat nově můžete i tak, že vytvoříte smysluplnou větu, Spotlight na ní dokáže zareagovat. Také si nyní uživatelé mohou samotné okno Spotlight zmenšit nebo zvětšit do vlastních rozměrů.

Apple do systému vložil zajímavou vychytávku s kurzorem. Když s ním rychle zatřesete, na chvíli se zvětší, aby jste ho nemuseli hledat.

Safari dostalo hned několik vylepšení. Jedním z nejviditelnějších je možnost tzv. pinovat jednotlivé záložky během prohlížení. Pokud míváte spuštěných spoustu záložek zároveň, bude to pro vás velká úspora místa, jelikož dané záložky se zmenší na velikost malé ikonky. Pinování lze dělat i gesty. Další viditelnou funkcí je zapínání nebo vypínání zvuku přehrávaného v neaktivní záložce. Pokud například chcete vypnout právě přehrávané video a nevíte v jaké záložce se zrovna nachází stačí kliknout na symbol zvuku nahoře, v adresním řádku a zvuk se přestane přehrávat.

Apple si v OS X El Capitan pohrál i se správou oken. Nyní je možné na obrazovce zobrazit ve fullscreenu rovnou dva okna a to buď každému dát polovinu obrazovky, čtvrtinu, nebo tři čtvrtiny. Apple tento pohled nazývá Split View a je velice pravděpodobné, že se nechal inspirovat svým konkurentem z Redmondu. Pokud máte spuštěno mnoho oken je možné tato okna roztřídit do přehledného zobrazení za pomoci gesta třech prstů.

El Capitan - Split screen

Zaměřeno na výkon

OS X 10.11 přišel s výrazným vylepšením svého výkonu. Nejen, že všechny aplikace se budou spouštět 1,4x rychleji, ale celkový výkon narostl o pěkných 40%. Apple, po vzoru iOS, do nového systému vložil grafické API Metal, které zvyšuje výkon až 8x. Metal už začínají do svých her implementovat společnosti jako Blizzard, 2K, Feral, Autodesk, Aspyr a další.

3

Kdy se ho dočkáme?

Craig Federighi v závěrečném slidu oznámil, že pro vývojáře bude beta verze OS X 10.11 El Capitan zpřístupněna již dnes. Beta testeři z řad užší veřejnosti se na nový systém můžou těšit až v červenci a široká veřejnost jej dostane do svých počítačů až na podzim tohoto roku.

El Capitan - Podzim