apple patent iconPochybovat o tom, že Apple přestane zmenšovat tloušťku svých zařízení (minimálně iPhonů), je pořád ještě troufalé. Ikdyž si možná říkáte, že „víc tenké už to být přece nemůže“, v kalifornské společnosti se drží filosofie zmenšování. Šéf designér Jony Ive následuje Steva Jobse a každou další generaci produktu, ať už to je Mac, iPhone, iPad nebo iPod, se snaží ztenčit.



Bohužel brzy narazí na některé limity, které tuto cestu velice komplikují. U iPhonu 6 a 6s si ani on, ani další inženýři v Applu, neporadili s fotoaparátem, který lehce vystupuje z hlinikové šasi v horní částí telefonu. Ambice s cílem co nejmenší tloušťky znemožňují také velikosti jednotlivých vnitřích komponent, se kterými musí designéři počítat.

To ale zaměstnance Applu neodradilo a hledají další místa, kde je možné tloušťku zredukovat. Jedno takové se skrývá v 3,5″ audio konektoru Jack. Ten zaujímá své místo v počítačích a telefonech s logem nakousnutého jablka už pěkně dlouho, navíc jeho rozměry nejsou natolik malé, jak by si Apple přál. Zřejmě proto podala společnost nový patent ke schválení americkému patentovému úřadu.

Patent obsahuje nový druh audio konektoru s názvem D-shaped connector. Jak už z názvu vyplývá, konektor má tvar písmena D a od klasického Jacku se liší menší šířkou a „déčkovou“ podobou. Redukce rozměrů bude znamenat možnost opět iPhone (a jiné produkty) ztenčit. Funkcionalita zůstala zachována, a tak bude sloužit pro připojení vašich sluchátek do kteréhokoliv jablečného zařízení.

Apple by použitím tohoto konektoru nahradil tradiční Jacky a otázkou je, jak by se k tomu postavili výrobci a zákazníci. Vaše současná sluchátka s 3,5″ Jackem by náhle nebyla podporována vašim telefonem a dalšími zařízeními od Applu. Byli by jste nuceni koupit si buď redukci nebo novou generaci zařízení s podporou nového tvaru konektoru. Společnost by se tak odklonila od populárního konektoru a poskytovala by svůj, speciální, tak jako tomu je například s Lightning konektorem. Ale na to už jsme si u Applu víceméně zvykli.

D-konektor od Applu

iPhone 5 lightning - icon

Zdroj: AppleInsider.com