ios 7 siri - iconHlasová asistentka Siri je od svého uvedení v roce 2011 stále vylepšována experty na umělou inteligenci. Podle zprávy agentury Reuters Apple v současné době výrazně zvýšil počet těchto odborníků. Kalifornská společnost nyní nabrala okolo 86 nových zaměstnanců v oblasti strojového učení.



Pro Reuters se na téma nárůstu zaměstnanců v tomto oboru vyjádřil i bývalý zaměstnanec Applu působící v této oblasti. Odhaduje, že počet expertů na strojové učení se v posledních letech zvýšil trojnásobně až čtyřnásobně.

Je známo, že pro vyhodnocování nasbíraných dat od uživatelů jich potřebuje umělá inteligence velké množství, aby dokázala určit, co uživatel potřebuje. Apple na to jde ovšem jinak. Craig Federighi prohlásil o soukromí (a Siri) v iOS 9 to, že Apple bude vylepšovat umělou inteligenci tak, aby nebylo narušeno uživatelovo soukromí. Tenhle pohled se rozchází s postupem Googlu, který analyzuje data uživatelů Androidu společně.

Snaha Applu je omezit odesílání uživatelských dat z iPhonu na své servery. Kvůli tomu už zavedl přísnější kontroly uživatelských dat, dokonce dříve než ostatní firmy, ale přesto například Siri uchovává naše údaje po dobu až dvou let, naštěstí v anonymní podobě. U ostatních služeb je tato doba kratší, pohybuje se okolo 15 minut (například u Apple Map).

Od Applu tedy můžeme očekávat neustálé zdokonalování Siri, které bude směřovat na zabezpečení soukromí. Jak už pozvánka na zítřejší Apple Special Event napovídá, cupertinská společnost možná odhalí i novinky spojené s hlasovou asistentkou.

Apple - Strojové učení (Machine Learning)

Zdroj: 9to5mac.com