Na letošním WWDC vývojáři dostali betaverze iOS 9, OS X El Capitan a watchOS 2. A dnes si můžete stáhnout finální verzi iOS 9. Systém nepřinesl výrazné grafické změny a Apple se chlubí tím, že při vývoji nového iOS se zaměřili hlavně na stabilitu a opravy chyb. Právě stabilita trápila spoustu uživatelů iOS 8 a často to aktualizace akorát zhoršili. Zato iOS 9 má být to nejlepší rovnou při prvním spuštěním.



iOS 9 je plný drobností které zlepší práci s mobilním zařízením. Hlavní je optimalizace stabilita a bezpečnost. Bezpečnost nyní potrápila vývojáře Jailbreaku, funkce rootless prodloužila vývoj Jailbreaku ale i tak ho můžeme v blízké době očekávat. Uživatelé ocení možnost použití šestimístného PIN kódu nebo dvoufázové ověřování.

Přibila aplikace Find My iPhone a Find My Friends. Není možnost je odinstalovat. Přibyla i aplikace iCloud Drive, ale aby se objevila ikona mezi aplikacemi na domovské obrazovce, musíte to povolit v Nastavení. 

Nový font

Helvetica NUE byl velmi oblíbený font s příchodem Apple Watch a systémového fontu San Francisco byla jen otázka času, kdy se nový font objeví i v dalších systémech. Jak asi tušíte, San Francisco má být údajně čitelnější a v každém ohledu lepší. Nejedná se však o výraznou změnu a spousta lidí si nového fontu ani nevšimne.

ios-8-vs-ios-9-new-font

Lehké změny UI

Menších změn se dočkaly různé dialogy a jiné prvky systému nyní jsou hrany kulatější. Jde si toho všimnout, když v iOS 8 a 9 třeba políčko pro vyhledávání nebo dialog pro sdílení.

ios-8-vs-ios-9-ui-rounded-corners

Multitasking

Asi nejkontroverznější změnou je nový multitasking. Od iOS 7 Apple používá stejný rozhraní pro výběr aplikací, jako měl Windows Phone. Nyní se nový multitasking inspiroval prvky z Androidu 5.0 Lollipop. Aplikace jsou uspořádány za sebou jako karty.  Zmizely kruhové avatary s vašimi oblíbenými kontakty, které byly nad aplikacemi v iOS 8.

ios-8-vs-ios-9-appswitcher

Spotlight a vyhledávač

Významnou změnou je propojení Siri a Spotlight ale zůstal i vyhledávač z iOS 7. Do vyhledávání se dostane přesunutím domovské obrazovky dolu stejně jako v iOS 7 nebo 8. Políčko pro hledání je nyní oblejší a rovnou a zmizel šedivý podklad.

ios-8-vs-ios-9-search

Do Spotlight se dostane přejetím z domovské obrazovky s aplikacemi doprava stejně jako v iOS 6 do vyhledávače. Spotlight je Siri propojená s vyhledáváním. Dokáže předpovídat, co v danou dobu chcete a může vám podle toho zobrazit kontakty nebo aplikace. Navíc zvládne i vypsat sportovní výsledky, ukáže předpověď počasí, cenu akcií a dokonce zvládne i matematické příklady. Spotlight je přímou konkurencí pro Google Now.

ios-9-siri-search-1024x325

Baterie

Apple vylepšil výpis podrobností o baterii. V Nastavení tak můžete vidět podrobný výpis aplikací, které nejvíce vybíjí baterie a to i v případě, že pracují na pozadí.

ios-8-vs-ios-9-battery-usage

Další novinkou tentokrát pouze pro iPhone a iPod Touch je režim Low Power, který vypne zbytečné úlohy a ušetří drahocennou energii. Zda máte Low Power Mode zapnutý, poznáte podle toho, pokud ikona baterie změnila barvu na oranžovou.

Fotoaparát

Fotoaparát nyní neukazuje text, zda máte zapnutý blesk. Dále Apple prohodil ikonu HDR s časovačem.

ios-8-vs-ios-9-camera

Tlačítko zpět

V aplikacích nyní můžete občas zahlédnout tlačítko zpět pro návrat do aplikace, která vás odkázala do jiné. Funguje to i v případě, že používáte třeba Safari a přijde vám zpráva. Otevřete aplikaci iMessage a pokud se chcete vrátit zpět do Safari, nemusíte přecházet do multitaskingu, ale stačí kliknout na tlačítko zpět, které se zobrazí vedle hodin.

ios-9-back-to-search

Poznámky

Aplikace poznámky se dočkala dosti změn. Nyní můžete do poznámek kreslit, přidávat obrázky nebo třeba vytvářet seznamy. Apple stejně jako Google použil ikonu kolečka s velkým +.

Improved-Notes-app-and-keyboard

 

Wallet

Aplikace Passbook změnila jméno a ikonu ale vylepšení se dočkala jen drobných. Dokáže uchovávat karty, které dokáže využít i NFC iPhonu s Apple Pay.

ios-9-wallet

Panel pro sdílení

Panel pro sdílení je na první pohled větší a ikony mají větší rozestup a ikona AirDrop se dočkala lehčích změn.

ios-8-vs-ios-9-share-sheet

Režim čtení v Safari

V případě že si méně přehlednou webovou stránku přepnete do režimu čtení tak v iOS 9 bude mít možnost jednoduššího nastavení textu. Změna fontu jeho barvy a velikosti půjde přes ikonku AA v adresním řádku Safari.

ios-8-vs-ios-9-reader-mode

Siri

Siri změnila vzhled po vzoru Apple Watch ale funkcionalita zůstává naprosto stejná jako v iOS 8.

ios-8-vs-ios-9-siri-ui

Nastavení

Pro spoustu uživatelů je nastavení každou aktualizací méně a méně přehledné Apple se to pokusil vyřešit polem pro hledání.

ios-8-vs-ios-9-settings1

Klávesnice QuickType

Od prvního iPhonu konkurence odsuzuje klávesnici v iOS za velká písmena i když píšete malá. Písmena se zvětší, jen když stisknete tlačítko Shift.

ios-8-vs-ios-9-lowercase-keyboard3

Mapy

Aplikace Mapy zjišťuje různá POI tedy různá zajímavá místa jako restaurace, bary, obchody a další. Uživatelé z USA budou mít v mapách i jízdní řády. Aplikace dokáže zvolit trasu kromě pěší, autem i hromadnou dopravou.

ios-8-vs-ios-9-maps-transit

Diktování

Pokud používáte k zadávání textu na iOS diktování možná si všimnete jiného vzhledu, překvapivě se ale nepodobá prostředí Siri ale spíše aplikace diktafonu.

ios-8-vs-ios-9-dictation-ui1

Sdílení odkazů

Označený odkaz třeba ze Safari můžete nově i sdílet do různých aplikací.

ios-8-vs-ios-9-safari-share-links1

Tisk

Pokud tisknete dokumenty z iOS skrz AirPrint určitě vás potěší, že ještě před tiskem uvidíte náhled dokumentu.

ios-8-vs-ios-9-printer-options

Slide Over

Slide Over je pro případy, že prohlížíte web v Safari a text z různých webů si chcete zkopírovat třeba do poznámek. Nemusíte otevírat aplikaci s poznámkami z domovské obrazovky, stačí jen vytáhnout aplikaci zprava. Aplikace Safari se sice dostane na pozadí, ale nebude ukončena.

iPad-Slide-Over

Split View

Pokud máte iPad Air 2 můžete využít funkci Split View. Apple se inspiroval u Windows 8, který tohle uměl. Funkce umožní spustit dvě aplikace na jednom displeji. Na rozdíl od Slide Over ale budou obě aplikace aktivní. Stejně jako Slide Over tak i Split View podporujou jen aplikace od Applu časem se, ale podpora rozšíří. Očekávat můžete podporu Split View třeba i u Microsoft Office.

iPad-Split-View

Picture in Picture

iPady se naučili i Picture in Picture. Video si můžete zmenšit a pustit si ho jako plovoucí okno v jiné aplikaci. Je poté snadné přepínat mezi celoobrazovým režimem a malým plovoucím oknem.

Picture-in-Picture-iPad

Klávesnice pro iPad

QuickType pro iPad se naučil užitečné funkce, které využijete zejména při editaci textu. V panelu s predikcí slov najdete tlačítka pro změnu textu na tučné, kurzívu nebo podtrhnuté. Stejně zde najdete i vyjmutí, kopírování a vložení.

Apple umožnil vývojářům tento panel využít. Jiné aplikace vám mohou nabídnout třeba jiné rozložení nebo jiné možnosti editace.

Klávesnice se naučila nové gesto. Při tažení dvojící prstů do stran můžete přemisťovat kurzor pro psaní nebo označit text.

Screen-Shot-2015-06-09-at-11.36.19

Handoff

I v iOS 9 se pracuje s Handoff z přepínače aplikací v multitaskingu. Nyní ale aplikaci musíte vytáhnout z docku, který se objeví s ikonou příslušné aplikace.

ios-9-handoff-ui

Zdroj: iphonehacks.com