os_x_el_capitan_iconDělání dvou věcí najednou už nyní není žádný problém. Nový OS X El Capitan nabízí novou funkci Split View, která umožňuje umístit dvě aplikace vedle sebe a pracovat na nich současně, aniž byste stále museli přesouvat okna.



 

Funkce Split View nemusí být hned všem zřejmá. Hlavní pozici zde má zelená ikona vyjadřující maximalizaci v levém horním rohu okna.

Snímek obrazovky 2015-10-20 v 23.28.09

Krok 1
Kliknutím na ikonu maximalizace, bude aktuální aplikace otevřena v režimu celé obrazovky. Pro rozdělení obrazovky klikněte a podržte ikonu a přesuňte ji na jednu stranu obrazovky. Strana, kterou přesunujete bude v stínované modré barvě. Posunutím okna kdekoliv v této oblasti, okno automaticky přiměřeně změní velikost.

1

 

Krok 2
Jakmile se první okno přichytí na jedné straně obrazovky, bude druhá polovina obrazovky k dispizici. Máte-li otevřená nějaká okna, objeví se v druhé polovině obrazovky. Po té stačí jen kliknout na okno, které chcete používat a okno automaticky skočí do prázdného prostoru.

scr

Krok 3
Okna nemusí být rozdělena rovnoměrně ve středu obrazovky. Chcete-li změnit velikost okna, přesuňte dělič nalevo nebo napravo. Je třeba brát na vědomí, že některé aplikace mají svou minimální velikost a tak je možné, že je zmešit nelze.

2

Krok 4
Chcete-li ukončit Split View, klikněte znovu na zelenenou ikonu v levém horním rohu – minimalizace obrazovky. Klávesa Esc pro ukončení celé obrazovky bude fungovat pouze tehdy, když budete mít jednu položku v režimu celé obrazovky.
Pokud máte otevřené dvě okna v Split View a zavřete jedno z nich, druhé okno automaticky přejde do plné velikosti. Po té je třeba buď zavřít okno, nebo zmáčknout Esc pro ukončení celé obrazovky.

Split View pomocí Mission Control
Tato metoda je opravdu užitečná pokud používáte více pracovních ploch pomocí Split View. Stiskněte tlačítko Mission Control na klásesnici a v něm přetáhněte okno nahoru a umístněte jej dovnitř malého náhledu jiného otevřeného okna. Nyní při přepnutí na tuto plochu, budou již vaše okna rozdělena.

3

https://https://www.youtube.com/watch?v=lk5eOQa24Qw

Zdroj: iphonehacks.com