apple_logo_mask__1440x1440_by_shraknerVyšetřovatelé Amnesty International údajně zjistili, že se používá dětských pracovníků pro těžbu kobaltu v Kongu. Materiál se dále zpracovává do baterií, které následně kupují společnosti jako například Apple. Samozřejmě v tom jablečná společnost není sama, dále se jedná například o Samsung, Sony a Microsoft, nebo výrobce elektrických aut jako Daimler a Volkswagen.



Nezisková organizace udělala rozhovor s 87 horníky, kteří těží kobalt a 17 z nich byli právě děti. Jelikož kobalt není podle amerických norem definován jako „konfliktní materiál“, nemusí společnosti zveřejňovat zprávy dodavatelských řetězů ohledně těžebních zdrojů. Firmy si mají hlídat své dodavatele sami.

Apple na toto reagoval tak, že nemohou zjistit zjistit původ kobaltu, který se používá při výrobě baterií. Ostatní společnosti reagovali podobně.

Jako největší technologická společnost, je Apple pod kontrolou médií již roky, obzvlášť, když přijdou na řadu lidská práva. Jablečná společnost si proto vybudovala monitorovací systém, který jako zpětnou vazbu dává informace o všech vytěžených materiálech, společnostech, kterými materiály prošly a i informace o jednotlivých pracovnících.

15605-12009-14384-9884-150924-iPhone6s_Teardown-l-l

Zdroj: appleinsider.com