apple_logo_mask__1440x1440_by_shraknerJiž jsme vydali několik článku týkající se sporu mezi Applem a americkou vládou. Někteří z Vás však mohou být pořád zmatení, proč je kolem toho tolik povyku. My Vám tedy přinášíme 5 hlavní bodů, díky kterým byste měli porozumět.



Soud v San Francisku nařídil Applu „specializovanou podporu“ u případu teroristického útoku v San Bernandinu loni v prosinci.

  1. Co FBI požaduje

    V podstatě, jediná věc, co FBI požaduje, je prolomení hesla u iPhonu 5c, který používal střelec z již zmíněného teroristického útoku. FBI nezná PIN kód  a po několik pokusech o jeho prolomení se obávají, že pokud budou pokračovat, automatická ochrana iPhonu, tudíž smazání všech dat v telefonu, zakročí a oni tak přijdou o důležité informace.

  2. Speciální verze iOS

    Aby tyto všechny nástrahy policisté prošli, Apple by musel vytvořit speciální verzi iOS, kterou by nahráli do iPhonu po nahrání ze zálohy.
    Soud nařídil tento software vytvořit pouze pro tento případ a bude použit pouze pro tento iPhone. Speciální verze iOS bude nahrána přes Device Firmware Upgrade (DFU) mód, recovery mód nebo „jakýkoliv aplikovatelný mód dostupný pro FBI.“

  3. To co FBI žádá je možné

    Proběhla debata o tom, co FBI požaduje po Applu a jestli je to vůbec možné. A podle prvotních vodítek by takovýto „zákrok“ byl sice silně těžký, ale nejspíše možný.

  4. Proč Tim Cook bojkotuje rozhodnutí soudu

    Tim Cook v otevřeném dopise zákazníkům kárá FBI za žádost, která bude, jak on sám říká „bezprecedentní krok“, který zradí důvěru a bezpečnost jeho zákazníků. Celý dopis si můžete v originále přečíst zde. Cook v něm mimo jiné také píše, že i přes myšlenku FBI, že speiální iOS verze bude použita pouze na tom jednom iPhonu, software „nenávratně vytvoří backdoor“ a když už bude vytvořen bude ho, stejně jako Frankesteinovu příšeru, těžké, né-li nemožné ovládat.
    „Jednou vytvořená může být tato technika použita znovu a znovu na libovolné množství iPhonů“, píše Tim Cook v dopise. „Ve fyzickém světě by to byl ekvivalent pro mistrův klíč, schopný otevřít stovky milionů zámků – od restaurací po banky či obchody a domovy. Žádný rozumný člověk by nic takového nevytvořil.“

  5. Co na to říká svět? (nebo neříká)

    Několik technologických komunit se vyjádřilo o Cookově dopise a situaci a většina podporuje rozhodnutí Applu.
    Jan Koum, spoluzakladatel WhatsApp, sdílel na Facebooku status, kde podpořil rozhodnutí Applu. „Nesmíme dopustit, aby tato nebezpečná věc byla provedena, dnes jsou naše svoboda a nazávislost testovány!“ Píše Koum.

    T-Mobile CEO John Legere byl dotázán na televizi CNBC ohledně této situace: „Cook je ve velmi svízelnou a těžko řešitelnou situaci. Chápu obě strany, avšak sám nevím jak oběma stranám poradit. A myslím si, že výsledek ovlivní hodně.“

    Všichni také čekali na vyjádření samotného Googlu, až jsme se dočkali. CEO Sundar Pichai později ke středečnímu večeru tweetnul, že stojí na straně Applu a že Cookův dopis je velmi důležitý pro celou společnost i pro jeho uživatele.

    Apple se plánuje proti rozhodnutí soudu odvolat příští týden.

 

Zdroj: techradar.com