cpu-512V květnu minulého roku představila společnost MediaTek mobilní procesor Helio X20, který byl uveden na trh s titulem „nejvýkonnějšího“ procesoru pro telefony, který byl kdy vytvořený. Podle známých informací a průzkumů tomu ovšem tak není.



Společnost MediaTek vyrábí procesory hlavně pro mobilní telefony, které mají nainstalovaný systém Android. I přesto se společnost snaží dostat ze dna a zbavit se nálepky, která označuje společnost jako výrobce levných a průměrných procesorů. Firma se snaží dostat mezi největší rivaly, jako je Nvidia, nebo Qualcomm.

No a již zmiňovaný procesor Helio X20 měl být ten, který prolomí ledy a společnost vynese nahoru. Procesor má 10 jader, které jsou o taktu 1,4 GHz, 2,5 GHz (typ A53) a dva 2,5 GHz s typem A72.

Procesor navíc nedokáže používat výkon všech jader najednou, vždy fungují v určitých blocích. To znamená, že i když bude mít uživatel v telefonu procesor, který má 10 jader, bude moci používat pouze 4 z nich najednou. Při slabé zátěži budou pracovat jádra o taktu 1,4 GHz, při silnější jádra s frekvencí 2,5 GHz a pokud půjde opravdu do tuhého, tak bude využívat procesor dvě nejvýkonnější jádra.

V jednojádrovém testu prováděném pomocí aplikace GeekBench můžeme zjistit, že Helio X20 dosáhne hodnoty 2094 bodů. Procesory, které jsou v současnosti v nejnovějších produktech Apple, čipy Apple A9 (iPhone 6s, 6s Plus) dosáhne hodnoty 2 496 bodů. Ve vícejádrovém testu má Helio X20 7037 bodů a Apple A9 4 531 bodů, procesory u Apple jsou ovšem dvoujádrové, zatím co Helio X20 používá jádra čtyři.

x20-decacore_w_600

Zdroj: imagazin.cz