5gFirma Verizon začala laboratorní testování 5G připojení už loni s cílem provést reálné testování v tomto roce a firma AT&T se k testování přidá. Společnost je dokonce více odhodlanější než Verizon, očekává rychlost 5G 30-50x rychlejší než 4G LTE.



„Očekáváme, že rychlost nové 5G bude doručovat data rychleji, než dnešní průmerné 4G LTE. Zákazníci budou mít možnost zobrazovat naměřenou rychlost v Gigabitech, nikoli v Megabitech jako doposud. Pro příklad stažení TV pořadu bude trvat 3 vteřiny.“

Zatím však nebuďme ukvapeně nadšení, je zde ještě několik problémů, které se musí vyřešit. Prvním z nich je, že prozatím neexistuje žádná mezinárodní dohoda o normách pro 5G. Současní výrobci chytrých doplňků se prozatím řídí vlastní představou nejlepší technologie pro datové služby vysokorychlostního připojení, ale eventuelní použití musí být odsouhlaseno od 3GPP, což může nějakou chvíli trvat. Navíc časový plán spuštění této technologie je někdy mezi 2018 a 2020. Někteří hráči však tvrdě bojují, aby alespoň část 5G technologie byla nabízena už v příštím roce.

Druhou překážkou by mohla pro Apple fanoušky být přístup Applu k novým normám. Ten zastává politiku čekání a jak víme, zprovoznil funkci LTE až na iPhony 5 v roce 2012. Asi 2 roky potom, co se služba začala nabízet.

Zdroj: 9to5mac.com