protest consent searchVčera odpoledne se několik desítek lidí sešlo před Apple Store v San Francisku aby tak společně prostestovali proti soudnímu rozhodnutí o tom, že Apple musí pomoci FBI s odblokováním iPhonu.



Napříč tvrzení amerických úřadů, že pomoc vyžadují pouze u případu nabourání se do iPhonu teroristy z prosincového útoku v St. Bernandinu a né backdoor pro všechny iPhony, lidé protestovali proti rozhodnutí soudu před hlavní prodejnou v San Francisku. Jelikož Apple je silným zastáncem ochrany osobních dat, nevlastní tedy žádnou technologii pro „hackování“ se do iPhonu. Uživatelé a taky samotný Apple se však domnívají, že pokud takovou technologii výrobce iPhonů vydá, může vláda později pomocí soudů a změn zákona nařídit, aby takovou možnost (tzv. backdoor) obsahovaly všechny iPhony.

Uplynulá událost byla organizována skupinou Fight for the Future, která se zabývá ochranou digitálních práv a další událost je naplánovaná na úterý 23. února.

Je skvělé vidět podporu mezi lidmi, kteří se zajímají o své práva a dokonce mezi ně patří i mimo jiné CEO Googlu Sundar Pichai či NSA kotraktor Edward Snowden.

Jaký je Váš názor?

Zdroj: cultofmac.com