30539_0Každý spojuje existenci slavného Macintoshe se jménem Steve Jobs (z velmi dobrého důvodu). Ovšem bez jedné konkrétní osoby by tento ikonický  domácí počítač nikdy nevznikl. Guru uživatelského rozhraní, Jef Raskin, zemřel přesně 26.2.2015 – tedy před jedenácti lety.



Raskin nejenže vymyslel název Macintosh, ale také mu dal několik z jeho ikonických rysů. Raskinův originální počítač byl velmi odlišný od konečného výsledku. Začal na něm pracovat v roce 1979, ale do prodeje šel až v roce 1984. Představoval přenosný počítač, který se méně spoléhal na samostatné programy, než schopnost přizpůsobit se uživateli.

Také se mu nelíbil koncept myši, kterou ovšem počítač vyžadoval pro lepší ovládání uživatelského rozhraní. Nelíbilo se mu, že uživatel musí přesouvat ruku z myši zpátky na myš – tím se celý proces práce na počítači zpomaluje. Nicméně měl Raskin velmi předvídavé myšlení – počítač měl oslovit každého.

V jeho vysokoškolské práci také napsal, že by počítače měli pracovat  na graficky založeném systému a ne být ovládány pouze pomocí textového rozhraní. Tuto myšlenku si odnesl až do Apple, kde na ní mohl začít pracovat.

Jef Raskin zemřel ve věku 61 let na rakovinu slinivky, stejně jako spoluzakladatel Apple, Steve Jobs. Jeho jméno nehraje příliš klíčovou roli, když se o Apple mluví,  stál ovšem za vznikem jednoho z jejich nejvíce ikonických produktů.

Zdroj: cultofmac.com