keynote-icon 2016 event let us loop you inLetošní březnový keynote máme už za sebou a určitě vám nemohla uniknout naše várka aktuálních článků, co Apple letos představil. Konference s názvem Let us loop you in byla plná překvapujících nových produktů. Pojďme se tedy spolu podívat na celý průběh keynote.



První novináři, kteří získali pozvánky, se začali před halou v Cupertinu shromažďovat už hodinu před začátkem a museli tak ještě dlouhé minuty strávit čekáním. Po necelých 40 minutách se dveře otevřeli a dovnitř byli puštěni první pozvaní. Pro všechny přítomné to byl velmi silný okamžik, protože si uvědomovali i to, že návštěva právě tohoto místa, může být jejich poslední – další shledání až v Apple Campus 2.event ticket

Letošní březnový keynote je zahájen videem „40 let ve 40 vteřinách“ – ukázka všech produktů a důležitých událostí Applu, které se staly za poslední 40 let. Proč? Protože Apple 1. dubna oslaví 40. narozeniny.

https://https://www.youtube.com/watch?v=mtY0K2fiFOA

Ihned poté vstupuje na pódium Tim Cook, který všechny vítá a začíná s radostnou zprávou, že Apple má už více než miliardu aktivních zařízení. Následuje chvíle ticha a Tim se krátce vyjadřuje ke sporu v FBI a říká, že soukromí je pro něj vše. Po hlasitém potlesku mění téma a začíná prezentace na téma „Enviroment“, kdy se CEO Applu na pódiu mění s ženou jménem Lisa Jackson.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-78

Před 2 lety Apple si dal za úkol využívat a 100% obnovitelnou energii – právě využívá 93% ve všech svých kancelářích a budovách – zmiňuje Lisa Jackson, která nepřestává a pokračuje s tématem. Chlubí se především 40 MW solární farmou, která se nachází v Číně a je tak ekologická, že nevadí ani jakům, kteří v té oblasti žijí. Dále zmiňuje několik dalších užitečných věcí a nechybí ani ukázka toho, že každá součástka z iPhonu lze použít znovu.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-115

ResearchKit

Dalším majitelem pódia je Jeff Williamse, který ihned začíná s informací, že při výzkumu parkinsna se služba ResearchKit stala největší studií všech dob už ve 24 hodinách. Na plátně je hned poté promítnuto video, které ukazuje možnou budoucnost boje s autismem. Pomocí ResearchKitu a několika dalších zařízení by bylo možné dítě sledovat pomocí iPhonu a v případě záchvatu tak rychle reagovat.

CareKit

Jeff Williams pokračuje a na obrazovce se objevuje CareKit – ten bude určený pro lidi, kteří trpí parkinsonovou chorobu. Přesněji bude napomáhat několika institucím, které díky aplikaci budou moci zahájit individuální léčbu. CareKit sleduje vaše motoriku, monitoruje vás a všechna důležitá data odesílá doktorovi či rodině. Více aplikací pro CareKit přijde v dubnu.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-189 (1)

Nové řemínky pro Apple Watch

Zpět se vrací Tim Cook a je už jasné, že přijde jedna z hlavních novinek – řemínky. Ty se během jeho proslovu o tom, že Apple Watch  se staly nejoblíbenějšími a nejvíce prodávanými hodinkami na světě, opravdu ukazují na plátně. Na plátně se ukazují hned 4 barvy řemínků – nechybí ovšem ani space-black Milanese loop, o kterém jsme už také věděli. Cena řemínků bude začínat na 299 dolarech, což je v přepočtu 7.000 Kč.

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-228

Očekávaný 4″ iPhone SE

Dlouho očekávaný iPhone SE se opravdu stal skutečností a ukazuje se na plátně a to hned ve čtyrech barvách – Gold, Silver, Space Grey a Rose Gold. Disponuje 4″ displejem a nabízí výkon, jak tu ještě nebyl – jedná se totiž o nejvýkonnější 4″iPhone všech dob. Jeho design je totožný s iPhonem 5s.

Obsahuje 12MP iSight fotoaparát, umí natáčet videa ve 4K a slow-motion až ve 240 fps. Vylepšená je také baterie a 2 tónový blesk. M9 čip, rychlejší LTE a WI-Fi, Focus Pixels, až 63Mp panoramatická fotografie jde zde už samozřejmostí.

Ceny jsou na Apple opravdu nízké a 16GB verzi seženete v České republice za 12.990 korun. Větší verzi s pamětí 64GB koupíte za 16.190 korun. Předobjednat iPhone SE bude možné 24. března. Dostupný bude poslední den v březnu.

iphone ceny

iPad Pro – a hned dvakrát!

Apple na dnešním keynote také představil iPad Pro a to jeho zmenšenou verzi – tedy s 9,7″ displejem. Aktualizoval ale i svůj současný model a přidal mu tak úložiště až 256 GB. O představení se postaral Phill Schiller, který se pochlubil číslem 200 milionů – počet prodaných iPadů Pro.

Na plátně se opravdu objevuje menší iPad Pro, který je ale se svým velkým bráškou vzhledově totožný. Obsahuje hned 4 reproduktory, Lightning konektor, Touch ID, magnetický Smart Connector, pomocí kterého lze připojit klávesnici sloužící i jako kryt. Procesor A9X podporuje i Hey Siri. iPad Pro samozřejmě podporuje i Apple Pencil a to díky speciálnímu displeji, který je mimo jiné i rekordmanem a má tak největší svítivost na trhu. Fotoaparát obsahuje funkci Retina

Přichází hned ve čtyrech barvách, což je u iPadu novinkou a je tedy možné ho sehnat v dámské barvě – Rose Gold. Nejnižší cena začíná na 18.790 Kč – jedná se o verzi s 32GB úložištěm. Za 256GB místa si zaplatíte skoro 30 tisíc korun! Apple také představil 12,9″ iPad Pro s 256GB úložištěm – jeho cena je až 38.590 Kč.

iPad Pro ceny

iOS 9.3 a Car Play

Zmínka samozřejmě padla i na operační systém. Současně nejnovější verze iOS 9.3, která je poslední dobou velmi populární mezi vývojáři bude dostupná již dnes i pro veřejnost. Tim Cook také zmínil i to, že iOS 9 je nainstalované již na 80% všech aktivních zařízení – nejnovější verze Androidu má procenta pouze dvě.

Zmínky se dočkalo i CarPlay, které poslední rok nachází velké uplatnění. Podle Cooka se dočká vylepšení především Apple Music a Mapy.

 

apple-iphone-se-ipad-pro-event-verge-352

Zdroj foto: theverge.com