intel logo iconMinulé léto Intel oznámil 3D Xpoint, novou třídu pamětí označenou jako „zásadní průlom v procesu paměťových technologií.“ 3D Xpoint je 1000x rychlejší a odolnější než NAND Flash, stejně jako 10x hustší než DRAM čipy používané v počítačích.



„Inovativní tranzistor-less bodová architektura vytvoří trojrozměrnou šachovnici, kde paměťové buňky sedí na křižovatce slovních linek a bitových linek, což jsou buňky, které mají být řešeny individuálně. Výsledkem je rychlejší čtení a zápis dat.“

Intel slíbil, že první 3D Xpoint výrobek bude přicházet na počátku roku 2016 v podobě svých Optane SSD disků, které mohou být předmětem zájmu společnosti Apple. Podle Macworldu je 3D Xpoint kompatibilní s NVM Express(NVMe), což je SSD protokol, který poskytuje vyšší latenci a výkon oproti stašímu AHCI protokolu. Apple Retina MacBooky již používají technologii NVMe a je pravděpodobné, že Skylake Mac, který má být vydán po roce 2016 bude bude podporovat NVMe. Apple by mohl přijmout Optane Solid State Drive pro velmi vysoké výkony v rychlostech, které výrazně převyšují stávající SSD. Apple je často inovátor nových technologií, například jako první použil Thunderbolt a čipové technologie od společnosti Intel.

Zatímco Intel plánuje Optane SSD k dispozici v roce 2016, je nepravděpodobné, že jeho využití bude okamžité v sériové výrobě díky jeho vysoké ceně. Nové MacBooky, které budou pravděpodobně představeny v roce 2016 budou i nadále používat NAND Flah.

image

Zdroj: macrumors.com