mac-low-battery-screen-iconKaždým rokem Apple představuje nový iPhone a každým rokem doufáme, že konečně tenhle model bude ten, který vydrží minimálně 2-3 dny provozuschopný, aniž bychom ho museli nabíjet.



Podle názoru znalců Li-ion baterií je šance, že Apple přidá energetický zdroj schopný zvýšit životnost baterie je prakticky nulová. Dee Strand, vedoucí výzkumník baterií firmy Wildcat Discovery Technology říká, že propustnost smartphone baterií se zlepšuje každým rokem. Problém však je, že nové funkce jsou více a více náročnější na energii.

„Miluju tuto otázku,“ řekl Strand během otázek a odpovědí na redditu, když se ho jeden z účastníků zeptal, kdy dostanou uživatelé vícedenní životnost baterie. „Odpověď je nikdy.“ Odůvodnění této odpovědi je velmi jednoduché.

„S každou novinkou či každým vylepšením baterie, společnosti vyrábějící chytré telefony chtějí přidávat víc a víc funkcí do svých telefonů (A to také chtějí uživatelé),“ tvrdí Strand. „Větší obrazovky, světlejší displej, více aplikací, dotykové funkce, atd. Všechny tyto funkce jsou designované tak, aby fungovaly alespoň celý den, abychom mohli telefon přes noc nabít. Baterie se pořád vyvíjejí, stejně jako CPU, ale bohužel ne natolik rychle, aby dokázaly předběhnout rostoucí náročnost.“ S přicházející 5G rychlostí dat a pravděpodobně většími displeji iPhonu 7s a iPhonu 8, porostou energenické nároky exponenciálně rychle v nadcházejících letech.

Zdroj: cultofmac.com