China iconMinulý týden jsme psali článek o tom, že čínská vláda nejspíše nechala vypnout iTunes Movies Store a iBooks zřejmě kvůli kontrole, jestli Apple neporušuje některý ze zákonů. Teď však, podle New York Times byly oba online obchody na příkaz Čínské státní správa tisku, publikací, filmu a televize vypnuty znovu.



Původně Apple obdržel souhlas k zahájení iTunes a iBooks online obchodů v Číně, ale čínská státní správa tisku, publikací, filmu a televize se údajně nedávno do situace vložila a nechala je opět zase vypnout. V tuto chvíli sice není oficiálně jasné, proč čínská vláda nařídila oba obchody vypnout, ale je to určitě překvapivé vzhledem k tomu, že Apple má velmi silný vztah s Čínou, na rozdíl od ostatních amerických firem.

Zprávy taky dále konstatují, že čínský prezident Xi Jinping nedávno uspořádal setkání zaměřené na notoricky přísnou internetovou politiku země s ředitelem společnosti Alibaba Group, zakladatelem firmy Huawei Ren Zhengfei a dalšími lídry čínských společností. Xi údajně chce čínu, aby přestala spoléhat tak moc na americké společnosti, jako je Apple, a více se zaměřila na rostoucí čínské společnosti jako je právě Alibaba a Huawei.

Prozatím se vůbec neví kdy opět tyto dva online obchody budou zpět v provozu, Apple doufá, že co nejdříve.

Zdroj: 9to5mac.com