intel logo iconV posledních deseti letech společnost Intel, která se specializuje na výrobu procesorů, vydávala nové procesory na bázi „tick-tock“ strategie. Tato strategie je známá hlavně tím, že každý rok Intel uvedl novou generaci čipů a postupně se čipy zdokonalovaly. Teď Intel oznámil, že se strategii „tick-tock“ končí.



Nejvíce by tento krok mohl ovlivnit společnost Apple, která čipy od Intelu používá ve svých výrobcích. Od roku 2006, kdy Intel představil architekturu „Core“, byla nasazena „tick-tock“ strategie, kdy se střídalo vydávání procesorů s využitím menšího výrobního procesu (tick) a následně tento proces s novou architekturou (tock).

Intelu se tak podařilo dostat od 65 nm výrobního procesu až k současným 14 nm a jelikož nové čipy byly představovány opravdu každý rok, Intel se tak stal jedničkou na trhu s procesory.

Apple využíval této strategie, při uvádění svých nových Maců. V poslední době se aktualizace produktů zasekly a Apple žádný svůj stěžejním produkt, který používá čipy od Intelu neaktualizoval. Některé modely dokonce čekají na novou verzi vůbec nejdéle od svého uvedení na trh. Důvod je jasný. Intel díky své strategie nestíhá procesory vyvíjet a tak nyní přechází na jiný systém. V letošním roce  budou ještě uvedeny ohlášené čipy Kaby Lake a pak Intel oficiálně strategii tick-tock ukončí.

Změna strategie je pro Intel logickým krokem vpřed, protože vyrábět stále menší a menší čipy, které se rychle blíží fyzikálním limitům tradičních rozměrů polovodičů, je čím dál tím dražší a složitější. Uvidíme jaké bude mít rozhodnutí Intelu vliv na naše milované produkty firmy Apple vliv. Už několik měsíců čekáme na uvedení nových Maců s procesory Skylake, které mají už jiní výrobci dávno ve své nabídce. Intel nestačí své procesory vyrábět a  proto je celý proces představení nových Maců stále odkládán.

Zdroj: macrumors.com